28è Fòrum FEDAIA

Inici » Altres edicions » 28a edició FÒRUM FEDAIA

Desconstruïm la institucionalització

La desinstitucionalització en la infància és un procés complex que busca canviar el paradigma d’atenció als nens, nenes i adolescents (NNA) que es troben en situació de vulnerabilitat o desemparament. Tradicionalment, aquests NNA han estat acollits en institucions residencials, allunyats del seu entorn familiar i comunitari.

La desinstitucionalització és un model d’atenció centrat en l’interès superior de l’infant, des d’una perspectiva de drets, a partir d’un treball en clau familiar i comunitari. Això es pot aconseguir mitjançant diferents mesures, com:

Prevenció: Implementar programes i serveis per enfortir les famílies i evitar que els NNA ingressin al sistema de protecció.

Acolliment familiar: Prioritzar l’acolliment familiar, ja sigui en famílies biològiques extenses, famílies d’acollida o famílies educadores.

Atenció en comunitat: Desenvolupar serveis de suport especialitzats a la comunitat per atendre els NNA i les seves famílies sense necessitat d’institucionalització.

Transformació de les institucions: Transformar les institucions residencials en centres d’acollida temporal amb un enfocament familiar i comunitari.

Èmfasi en els processos de d’autonomia i emancipació, treballant el procés de sortida de les institucions en els casos d’acollida permanent en centres residencials. 

Treball per millorar la qualitat de l’atenció a NNA a partir de la millora de les condicions laborals de les persones professionals així com de la seva formació avaluació continua i acompanyament.

Els objectius de la desinstitucionalització són diversos, però principalment busquen garantir els drets dels NNA a viure en un entorn familiar segur, protector i afectuós, on puguin desenvolupar-se plenament i tenir les mateixes oportunitats que la resta d’infants.

La desinstitucionalització és un procés complex que requereix un compromís a llarg termini per part de l’Estat, les organitzacions de la societat civil i la comunitat en general. També és fonamental disposar de recursos financers i humans suficients per implementar les mesures necessàries i garantir el benestar dels NNA.

Us convidem a participar d’aquest fòrum amb la intenció de retrobar-nos i compartir experiències, reflexions i formació en relació amb aquest tema que ens genera nous interrogants cada dia a la nostra pràctica professional.

Ponents

AIDA C.RODRÍGUEZ Adjunta per a la defensa dels drets dels Infants i Adolescents del Síndic de Greuges
Veure CV

AIDA C. RODRÍGUEZ

És l’adjunta per a la defensa dels drets dels infants i dels adolescents del Síndic de Greuges. Assisteix la síndica i exerceix les competències delegades en la protecció d’ infants i  adolescents en el context de la Convenció internacional dels drets dels infants. Abans d’ocupar el càrrec d’adjunta va ser directora de l’àrea de justícia restaurativa de la institució.

És doctora cum laude en Ciències de l’Educació i llicenciada en Filosofia per la Universitat Ramon Llull (URL), i té el Màster en Ciutadania i Drets Humans de la Universitat de Barcelona.

 

FRANCESCA PISANU Responsable d’Incidència a la Unió Europea d'Eurochild
Veure CV

FRANCESCA PISANU

Màster en Drets Internacionals dels Infants és la Responsable d’incidència a la Unió Europea d’Eurochild, la xarxa més gran de persones i organitzacions que treballen amb i per als nens, nenes i adolescents, amb 211 membres en 42 països.

Al llarg dels anys, la Francesca ha influït en diverses legislacions i polítiques de la UE, com ara la Directiva revisada contra el tràfic de persones, la Directiva revisada sobre els drets de les víctimes i la Recomanació de la Comissió Europea sobre sistemes integrats de protecció infantil.

 

ALMUDENA GONZÁLEZ Coord.Clínica Jurídica per a la Protecció de la Infància i Adolescència
Veure CV

ALMUDENA GONZÁLEZ GARCÍA

Professora de Dret Administratiu de la Facultat de Dret UB.

Ha centrat la seva recerca en l’actuació de l’Administració de protecció de la infància i adolescència en risc, desemparament i /o víctima de qualsevol forma de violència; la protecció efectiva de l’interès superior del menor i la seva escolta activa, així com l’actuació de l’Administració envers els joves migrats sols. Participació a projectes i publicació d’articles acadèmics al respecte. 

JAVIER MUGICA Psicòleg i treballador emèrit del sistema de protecció
Veure CV

JAVIER MUGICA

47 anys treballant en protecció amb Agintzari SCIS de Bilbao.  Educador en llars d’acollida amb infants i adolescents. Psicòleg i terapeuta de família de formació.

Ha treballat també en tasques de direcció, disseny de programes formació, assessor i supervisió de tècnics i organitzacions. Especialitzat  en acolliment familiar i adopcions. Actualment,  dedica part del seu temps a activisme psicosocial i altres col·laboracions.

Protecció i atenció en risc amb foment de l’autonomia, la lliure elecció, la participació i humanització de les estratègies i processos d’ ajut.

 

MERI RAURICH Responsable dels Projectes i Serveis de Cercles Vius
Veure CV

MERI RAURICH

Educadora social i mediadora comunitària, amb més de 10 anys d’experiència en l’àmbit de la gent gran i famílies.

Emprenent amb Cercles Vius.

Coordinadora i docent del Postgrau en Resolució de Conflictes Públics i Mediació Comunitària de la Fundació UdG.

Investigadora de la Càtedra de Resolució de conflictes, mediació i transformació digital UOC-Departament de Justícia 

SARA PÉREZ-HERNANDO Professora i investigadora en Educació a Universitat de Barcelona
Veure CV

SARA pÉREZ-HERNANDO

Professora lectora al Departament de Mètodes d’Investigació i Diagnòstic en Educació de la Facultat d’Educació de la Universitat de Barcelona, forma part del grup de recerca GRISIJ des de 2015.

És doctora en Educació i Societat per la Universitat de Barcelona, criminòloga i màster en intervencions socials i educatives.

Les seves línies de recerca estan relacionades amb l’estudi de la protecció a la infància i els processos d’acolliment i reunificació familiar.

MIRIAM ALEMAN Llicenciada en filosofia. Integrant de la cooperativa Candela
Veure CV

MIRIAM ALEMAN

Llicenciada en filosofia i integrant de la cooperativa Candela des de l’any 2009.

Candela. Acció comunitària i feminista realitza una tasca important de formació, prevenció i sensibilització de les violències sexuals i masclistes en nens/nenes i adolescència.

Elabora materials pedagògics, redefinint i adoptant nous conceptes, concretament, entorn de les violències sexuals digitals. Coordina projectes adreçats a tota la comunitat educativa.

Combina el seu treball en Candela amb la programació i gestió cultural feminista.

AINA CARRASCO Sociòloga. Tècnica de Gèneres i Feminismes
Cooperativa Doble Via
Veure CV

AINA CARRASCO GIFRÉ

Sociòloga.

Tècnica de gèneres i feminismes a la Cooperativa Doble Via.

Professora associada de la UdG.

Màster IIEDG – Dones, gènere i ciutadania¡
Professional d’atenció i sensibilització- Punt G de Granollers.

Facilitadora de formacions de gènere i salut sexual a joves.

Jordi Reviriego Metge de família. Especialista en acompanyament persones trans.
Veure CV

Jordi Reviriego

Postgrau en geriatria per la UAB . Postgrau en psicoteràpia per la UdG. Postgrau en Medicina Transgènere per la UB.

Des del 2016 treballo a Trànsit, servei d’companyament i atenció a la salut de les persones trans de Catalunya des d’una perspectiva biopsicosocial i despatologitzadora.

Trànsit és el resultat un treball conjunt amb l’activisme trans per canviar el model d’atenció de les persones trans als serveis sanitaris des del respecte a les decisions de les persones.

Docent a la facultat de Medicina de la UB. Formador de personal sanitari en atenció a les persones trans. Ponent en diversos fòrums sobre diversitat sexoafectiva i de gènere.

Helena Llorens i Pau Peralta Cooperativa Aplaer
Veure CV

Helena Llorens Barba

Antropòloga i sexòloga.

Sòcia fundadora de la cooperativa Aplaer, on aporta la creació de continguts, eines i materials per l’aprofundiment en la vivència de la sexualitat i la dinamització de tallers i formacions.

Pau Peralta Martínez

Educador social, formador i músic en espectacles de contes.

Soci fundador de la cooperativa Aplaer, on s’encarrega de la coordinació pedagògica i el disseny i dinamització de tallers i formacions.

Aplaer és una cooperativa dedicada a l’acompanyament de les sexualitats des de la perspectiva feminista i posant al centre la vivència, la cura i el plaer. Desenvolupa projectes d’educació sexual integral amb mirada comunitària.

Kim Jordan Sociòloga, ballarina i coreògrafa
Veure CV

Kim Jordan

Llicenciada en Sociologia i Dansa (UNLV 2005)


Creadora del Mètode KJC Booty Dance: un mètode que combina el twerk amb altres danses de cul normalitzant la zona de la pelvis i els glútens convertint-la en un espai d’autoconeixement, de diversió, de diàleg i de salut des d’una òptica antiracista i feminista.


Col·laboradora i propulsora de programes socioculturals per a joves que combinen la dansa amb la cohesió social utilitzant recursos artístics per construir espais lliures de masclisme i racisme (“Rimant Rumors”, “To Twerk Is Not A Crime”, “Antiracisme en la Dansa”).

Marta Torrón Fisioterapeuta especialitzada en fisiosexologia
Veure CV

Marta Torrón

Especialista en fisiosexologia per la Universitat Gimbernat.

Neuromiostàtica visceral.

Reeducació uroginecològica i visceral digestiva per la Universitat Gimbernat.

Postgrau en creixement sexual de parella per Institut Gomà.

Especialista en tractament de dolor pelvià crònic per RAP Barcelona.

Experta en gimnàstica abdominohipopressiva amb LPF.

Formació en reeducació abdómino pelviana en el Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya.

Experta en tècniques de relaxació per la Universitat Gimbernat.

Màster oficial en esport sostenible i benestar a UdL.

Membre de la junta directiva de l’AES

Conferència inaugural

SIMON DUFFY

Filòsof, activista i President de Citizen Network Coop i Director de Citizen Network Research. El seu treball se centra en l'ideal de ciutadania i com cadascú de nosaltres pot ser plenament igual i únic. Simon és un orador públic, escriptor i assessor polític habitual.

Tallers territorials

ESPAIS I HORARIS

  • “Protección y atención en riesgo con fomento de la autonomía, la libre elección, la par-
    ticipación y humanización de las estrategias y procesos de ayuda” – 
    per Javier Mugica Flores, psicòleg i treballador emèrit del sistema de protecció.
    (taller impartit en castellà)
     

Espai:  Associació Coordinadora d’entitats Sinergia Social. Carrer de Trajà, 14 (Interior). Accés: Parc de la Font Florida BARCELONA. Horari: 10:00h-13:30h

  • “El rol protector del suport social en la resiliència d’adolescents: com analitzar i treballar
    amb els suports percebuts” per Dra. Sara Pérez-Hernando, Universitat de Barcelona.

Espai:  La CIBA. Passeig de Llorenç Serra 64. SANTA COLOMA DE GRAMENET. Horari: 10:00h-13:30h

  • “La metodologia Family Group Conference i les actituds professionals institucionalitzadores”- per Amanda Martinez Hita i Equip IWI Girona, FASI.

Espai: Fundació Intermedia. Bonastruc de Porta 16, baixos. GIRONA. Horari: 10:00h-13:30h

  • “Eines pel foment del treball comunitari a professionals d’atenció a la infància i l’adolescència en situació de vulnerabilitat.” – per Meri Raurich Moreno, Cercles vius

Espai:  Fundació Casa Sant Josep. Av. d’Estanislau Figueres, 4. TARRAGONA. Horari: 10:00h-13:30h

Informació i Inscripcions

ESPAIS I HORARIS

  • Dimecres 23: acte inaugural a Hub Social (C/ Girona, 34i, Barcelona) i streaming. 17:00h
  • Dijous 24:  Cosmocaixa (C/ d’Isaac Newton, 26, Barcelona) i streaming. 09:00h
  • Divendres 25: Tallers (diferents espais a Barcelona, Girona i Tarragona)

PERÍODE D’INSCRIPCIONS

del dia 25 de setembre al 18 d’octubre. Omplir el formulari d’inscripció online a través del següent enllaç.

(S’ha d’omplir només un formulari per entitat amb totes les inscripcions)

MODALITATS I PREUS D’INSCRIPCIONS*

– Inauguració Fòrum dia 23 d’octubre:  acte gratuït. Cal inscriure’s!
– Accés il·limitat per participar a les activitats del Fòrum.       

Quota Fòrum entitats sòcies ** …………………………………………. 82,50 €
Entitats no sòcies ………………………………………………………… 100,00 €

Quota a partir de 2a persona entitats sòcies ……………………….. 65,00 €
Quota a partir de 6a persona entitats sòcies ……………………….. 50,00 €
Quota estudiant*** ………………………………………… ………………. 20,00 €

Entitats no sòcies només Divendres, 26………………………………. 55,00 €

* Condicions: la quota és personal i intransferible.
** El cobrament de la bestreta a les entitats federades dona accés a una plaça al Fòrum per Entitat però igualment cal fer la inscripció.
*** Quota estudiant: adreçada a estudiants menors de 24 anys que cursen el seu primer Grau universitari. Imprescindible prèviament enviar còpia de la matrícula al mail: fedaia@fedaia.org per confirmar la condició.

 

Contacta 

Twitter

@FEDAIA
#28ForumFEDAIA

Instagram

@fedaia1

Telèfon

+34 674 594 278 / 619 245 441

E-correu

fedaia@fedaia.org

Galeria fotos

Dimecres, 23- Acte inaugural al HUB Social (Barcelona)

Dijous, 24- Jornada al CosmoCaixa (Barcelona)

Divendres, 25- Tallers a Barcelona (Coord.Sinergia Social), Santa Coloma de Gramenet (La Ciba), Girona (Fundació Intermedia) i Tarragona (Fundació casa Sant Josep)

Comitè Fòrum

CARME CALAFAT – ABD

MARTA MONTOYA – Eduvic

ESTER MORILLAS – Fundació FC Barcelona

JUAN CARLOS GARCÍA – FASI

JOAN DE RÍO- FASI

MONTSE SÒRIA- Fundació Pere Tarrés

ELISENDA XIFRE – Suara Cooperativa

Amb el suport de

Amb la Col·laboració de

Agraïm també la col·laboració  de: