CFP Maresme- El trasllat d’un CRAE: una experiència de treball comunitari, sensibilització social i lluita contra l’estigma

Notícies

Inici » CFP Maresme- El trasllat d’un CRAE: una experiència de treball comunitari, sensibilització social i lluita contra l’estigma

CFP Maresme- Més que el trasllat d’un CRAE: una experiència de treball comunitari, sensibilització social i lluita contra l’estigma
13/02/2023

13 febrer 2023- Reportatge de CFP Maresme 

Ara fa poc més d’una dècada que el Centre Residencial d’Acció Educativa (CRAE), un dels recursos amb més història del Centre de Formació i Prevenció (CFP), es va traslladar del barri de Cerdanyola al del Pla d’en Boet de Mataró. El canvi d’ubicació suposava també viure el dia a dia, atenent a vint infants i adolescents en totes les seves facetes, d’una manera diferent.

Un nou barri és també una nova comunitat i passàvem d’una masia als afores de la ciutat a un edifici vertical amb el que esperàvem poder treballar més per grups i canviar les dinàmiques. També incentivar al màxim una de les grans tasques transversals de qualsevol CRAE: la inclusió comunitària, sempre vinculada amb la protecció a la infància.

Unes fites que l’evolució dels esdeveniments ens ha permès treballar amb escreix. Ha estat una oportunitat per a reflexionar sobre la convivència, la necessitat de transparència i la nostra tasca de donar a conèixer els recursos i els col·lectius que atenem. Una necessària funció de sensibilització social i de lluita contra l’estigma. I, també, un autèntic treball comunitari dut a terme amb el veïnat, l’administració, altres entitats del Tercer Sector, els cossos de seguretat i els professionals del CFP.

Any 2010, quan tot va començar 

El comunicat de que el CRAE es traslladaria a un local de la parròquia del barri del Pla d’en Boet va ocasionar setmanes de mobilitzacions ciutadanes i reaccions, amb molt de ressò mediàtic.

Hi va haver fins a manifestacions veïnals de persones contràries al trasllat, per una banda, i de partidàries, per l’altra. Arrel d’aquesta contrarietat va néixer una nova associació veïnal anomenada Torre Llauder. El tema també va ser tractat al Ple Municipal, a entitats socials i a institucions, com ara a la Taula del Tercer Sector i a la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA).

Amb tot, els infants i adolescents van continuar amb la seva quotidianitat. L’Albert Castanyer, Educador Social del CRAE, explica que eren conscients de la polèmica que hi havia però, el dia a dia al centre, era del tot normalitzat. La gestió del conflicte va quedar en mans de l’Equip Directiu, format per Jaume Clupés, Director del CFP, Salvador Arévalo i Irene

 

Diversitat d’opinions i treball conjunt per arribar a una entesa

A fi d’acostar posicions es van dur a terme reunions entre l’Ajuntament, els responsables del CRAE, veïns i representants de les associacions veïnals, com ara Quim Navarro, President de l’Associació de Veïns Pla d’en Boet. Navarro comenta que: “Vam intentar fer reunions amb totes les parts implicades i anar centrant el tema en el caràcter del centre, no en la ubicació”. Al seu parer calia debatre primer si era positiu que hi hagués un servei d’aquestes característiques al barri i, en segon lloc, cercar la ubicació.

Una altra mesura que es va prendre va ser fixar l’edat màxima dels residents en els 15 anys. L’Albert, veí del CRAE que en el seu moment va ser contrari al trasllat, manifesta que el factor edat va ser important.

I, per últim, l’Alcalde, Joan Antoni Barón i el veïnat van acordar crear una Comissió de Seguiment, una mesura inèdita a la ciutat. Hi assistien representants de l’Ajuntament, de l’Associació de Veïns Torre Llauder, de la parròquia, del CFP i, si s’hagués requerit, d’altres estaments com DGAIA o Mossos d’Esquadra. Aquesta comissió va durar poc: es van fer dues o tres trobades només, perquè tot anava bé.

Deu anys i escaig més tard, persones que en el seu moment discrepaven del tot, coincideixen en que els motius que van provocar la polèmica van ser el desconeixement del que és un Centre Residencial d’Acció Educativa (CRAE) i la manca de comunicació, present en diverses direccions.

Una arribada amb festa de benvinguda del veïnat, preludi de la inclusió al barri
Quan el trasllat es va fer efectiu, la rebuda i l’evolució de les relacions van ser molt positives. La Irene Cerezo comenta que “Quan vam anar a viure allà, d’un dia per l’altre es va acabar” i en Salvador Arévalo explica que el primer dia al barri es van trobar amb una festa de benvinguda que havien preparat els veïns contraris al trasllat. Van portar regals i berenar. Un gest amable i més que significatiu i indicatiu. En Salvador també recorda amb especial estima quan un grup de veïns es van disfressar de Reis Mags i el suport de l’Associació de Veïns Pla d’en Boet.

L’Aurora va ser Presidenta de l’Associació de Veïns Torre Llauder. En la seva opinió “L’evolució va ser pas a pas i bona”. Comenta, entre riures, amb en Jaume Clupés, com “feia el gamberro” amb els nens quan l’anaven a veure al comerç que regentava. Una broma que mostra la relació propera que tenien.

Amb tot, un vincle que s’ha anat forjant amb el temps. Una convivència que ja fa més d’una dècada que es va iniciar i que s’ha anat consolidant fins a dia d’avui ser considerats uns veïns més, amb les nostres particularitats.

 

Podeu llegir el reportatge sencer a CFP Maresme

Facebook
Twitter
LinkedIn