La FEDAIA demana que els plans de reconstrucció post-pandèmia i els pressupostos de la Generalitat posin al centre les famílies i la infància i l’adolescència

Notícies

Inici » La FEDAIA demana que els plans de reconstrucció post-pandèmia i els pressupostos de la Generalitat posin al centre les famílies i la infància i l’adolescència

La FEDAIA demana que els plans de reconstrucció post-pandèmia i els pressupostos de la Generalitat posin al centre les famílies i la infància i l'adolescència
14/04/2021
La crisi social derivada de la Covid-19 ha posat en situació de risc i ha agreujat la vulnerabilitat de més de 120.000 persones a Catalunya

Les entitats socials demanen que no se les oblidi en la distribució de les ajudes directes del programa europeu Next Generation.

Les llars ateses a Barcelona han augmentat un 20 per cent des del primer decret d’estat d’alarma

La FEDAIA demana que es posi les famílies i la infància en risc de vulnerabilitat al centre de les polítiques de recuperació post-pandèmia i en les polítiques socials del nou Govern català.

Totes les dades recollides per les entitats socials en aquests mesos, indiquen que la crisi derivada de la Covid-19 s’ha notat especialment a les llars i fonamentalment en les famílies i la infància en situació de vulnerabilitat.

Segons l’últim informe d’Intermón Oxfam, a Catalunya més de 120.000 persones es troben avui al llindar de la pobresa severa. Són un 11,7 % més que abans de la pandèmia i a Catalunya ja hi ha 1.146.238 de persones que viuen amb menys de 24 euros al dia.

Aquesta taxa de falta de recursos s’ha accentuat sobretot en les famílies que ja vivien en situació de precarietat abans de la pandèmia. Segons Càrites Diocesana de Barcelona un 41,3 % de les famílies que atenen no poden tenir una dieta adequada i un 23,8% no poden comprar els medicaments que necessiten. I en aquest sentit els Bancs dels Aliments han constatat un augment de la demanada del 50 %

També un informe realitzat pel Grup de Recerca GRISIJ de la Universitat de Barcelona, per a la FEDAIA i la Diputació de Barcelona a través dels professionals de les entitats que treballen en l’atenció a la infància i l’adolescència van detectar necessitats econòmiques relacionades amb l’alimentació i els materials per poder cursar l’ensenyament a distància. Una preocupació que s’ha traslladat a l’estiu de cara a les activitats de lleure. Segons un estudi de la Fundació Pere Tarrés, integrada a la FEDAIA, una de cada tres famílies que demanen beques per a colònies d’estiu admet que la seva situació econòmica ha empitjorat.

La situació és més alarmant en les famílies monomarentals i en les formades per persones migrades en situació administrativa irregular. L’atur de les caps de família d’unitats monomarentals s’ha doblat durant la pandèmia i en el cas dels estrangers, en aquests moments hi ha unes 100.000 persones que no tenen papers, una gran part per què han perdut el permís de treball arran dels acomiadaments que hi hagut per la pandèmia.

Amb aquestes dades la FEDAIA reclama que la distribució dels fons europeus i els comptes del Govern català destinada a les polítiques socials sigui sensible a aquesta situació i situí les famílies i la infància i l’adolescència en el centre dels plans de recuperació. L’objectiu és garantir que la sortida de la crisi sigui garant de la igualtat d’oportunitats..

En aquest sentit, des de FEDAIA ens felicitem del pla de millora de l’atenció a la infància i l’adolescència presentat per la secretaria general de la Generalitat, però demanem que es concretin les mesures i que se les doti d’un volum pressupostari suficient per acomplir els seus objectius.

Des de fa un mes la FEDAIA, en el marc de l’Aliança amb ECAS i FEPA, està traslladant als grups del Parlament de Catalunya el ‘Compromís amb la infància, la joventut i les seves famílies’ que recull 7 línies mestres per garantir la igualtat d’oportunitats i que augmenti la inversió en polítiques públiques per garantir els drets de la infància, la seva atenció i els recursos per als menors tutelats.

Facebook
Twitter
LinkedIn