Els centres residencials, un espai d’oportunitats per a la infància, l’adolescència i les seves famílies

Notícies

Inici » Els centres residencials, un espai d’oportunitats per a la infància, l’adolescència i les seves famílies

Els centres residencials, un espai d'oportunitats per a la infància, l'adolescència i les seves famílies
13/05/2022

10 maig 2022- Article de la Comissió de Centres Residencials de la FEDAIA per Social.cat.

Els últims anys els centres residencials destinats a acollir infants i adolescents en situació de vulnerabilitat, han estat en les agendes mediàtiques de forma interessada i en qüestions que transcendeixen la seva tasca i, sovint, amb un ànim que supera certes línies vermelles.
L’evolució d’aquests espais no es podria explicar sense una feina incansable amb un objectiu fonamental: trobar l’atmosfera adequada perquè aquests infants i adolescents tinguin les mateixes oportunitats educatives, afectives i formatives que tota la resta.

En aquesta línia l’esforç passa per integrar les seves famílies i els seus entorns afectius en la protecció d’aquesta infància i adolescència, i ser capaços de crear uns vincles saludables des del punt de vista emocional que no condicioni les seves expectatives.

Els centres residencials no són, ni han de ser, centres tancats, sinó que són espais oberts en què es fa de la convivència un valor que implica a tots els agents, començant per les famílies. Sovint recuperar l’espai familiar d’on aquesta infància i adolescència ha hagut de sortir és la millor forma de reforçar la seva autoestima i realitzar una feina formativa que els prepararà per seguir evolucionant i fer una feina efectiva en la seva integració social.

La vida quotidiana i la implicació en la mesura del possible de les famílies amb el procés de l’infant o adolescent és bàsic per desenvolupar la resiliència amb vivències positives que ajudaran a sanejar els vincles, afavorint el bon desenvolupament.

Podeu llegir l’article sencer  

Facebook
Twitter
LinkedIn