FEDAIA en Ruta – Cooperativa Actua

Notícies

Inici » FEDAIA en Ruta – Cooperativa Actua

Fedaia en Ruta - Cooperativa Actua
13/05/2024

“És important escoltar el territori i actuar segons les seves necessitats”

En un dia primaveral el verd de les vinyes ens apropa a Vilafranca del Penedès. Avui visitem la seu de què la Cooperativa Actua, té a la capital del Baix Penedès i ens rep amb el somriure que el caracteritza el Xende Sotelo, coordinador general. Un jove gallec instal·lat a Catalunya fa prop de vint anys i que ha passat per tots els graons de l’acció socioeducativa. La seu és un anar constant de gent, educadores socials, coordinadores d’àrea, tècnics i tècniques d’orientació laboral i formació. “Perdoneu és que avui hi som pràcticament totes aquí” ens diu el Xende, que es preocupa per presentar-nos una per una les persones que ens anem creuant i afegeix “la seu se’ns està quedant petita”.

I és que si una cosa caracteritza a Actua és el seu creixement constant. “Tenim programes d’inserció laboral, de Model SIS, Centres Residencials o pisos tutelats cada vegada a més llocs i ens cita la mateixa Vilafranca del Penedès, Vilanova i la Geltrú, Tremp, al Pallars Sobirà, Tarragona i un llarg etcètera. “No fem més que cobrir les necessitats que tenen aquests territoris. Nosaltres adaptem els nostres programes al que ens diuen els que treballen en cada municipi, i no podria ser de cap altra manera, perquè només així els programes poden reeixir” afirma en Xende i afegeix “tenim sort que tenim una plantilla de professionals i sòcies supermotivada i sempre tenen idees”.

Actualment, hi ha un centenar de socis a la cooperativa, hi treballen per serveis que ofereix Actua unes 500 persones, entre fixes i discontinus, i donen servei a més de 3.000 persones. “Vam començar amb els centres residencials, que ara estem reformulant i convertint en espais de petit format perquè tinguin un clima més familiar” en relata i continua “però el mateix servei ens va fer veure que hi havia la necessitat d’ampliar els serveis en el terreny sociolaboral, què fèiem sinó amb els i les joves un cop abandonaven els centres residencials?” Es pregunta. I així va començar a créixer la cooperativa Actua, que avui té un munt de programes per a la inserció laboral tant de joves com de persones adultes “Entenem la nostra tasca amb un abordatge integral de les persones i intentem cobrir totes les etapes amb un sentit comunitari i amb creació de xarxes”.

I en aquest arrelament un fet diferencial. La Cooperativa compta amb diversos acords amb propietaris rurals de la zona i els cultiva les terres i fins i tot produeix i distribueix productes fets per ells. L’Adrià i el Christian, que són els tècnics agraris que s’ocupen d’aquesta tasca, ens mostren una remesa de vi que han produït i que estan introduint al mercat  “És una forma de poder fer reinserció laboral amb molts i moltes de les joves que tenim aquí. La veritat és que és un èxit perquè agafin rutines de feina i alguns acaben dedicant-s’hi a la llarga” ens diu l’Adrià. I el Xende remata “i a més pot servir per poder generar recursos per al programa en concret, encara que no siguin molts”  Una mostra clara de com integren els serveis que fan al territori.

Tot això ho hem fet esmorzant amb una part important de l’equip Actua en un petit espai que ha estat un lloc improvisat de reunió en què l’espontaneïtat i l’entusiasme han marcat el ritme, i també les delicioses pastes amb les quals ens han obsequiat. Ens acomiadem a la porta amb una foto de grup amplíssima, tant com la il·lusió amb la qual treballen per fer la vida més fàcil a persones que tenen vivències molt complicades. Una mena d’àngels de la guarda que vetllen perquè la igualtat d’oportunitats no sigui només un lema.