FEDAIA en Ruta – Fundació BARÇA

Notícies

Inici » FEDAIA en Ruta – Fundació BARÇA

Fedaia en Ruta - Fundació BARÇA
04/06/2024

“La Fundació explica bona part del lema “Més que un club”

Prop de l’Spotify Camp Nou, ara en obres, a la Travessera de les Corts hi ha les oficines d’una de les Fundacions més importants del país, la Fundació Futbol Club Barcelona. Entrem en un edifici i quan truquem a la porta ens rep un simpàtic robot. Ens el mirem mentre esperem la Marta Segú, directora general de la Fundació i l’Ester Morillas, responsable de projectes d’educació i protecció. La trobada és per conversar sobre l’extens catàleg de projectes que aquesta fundació té a Catalunya i al món.

Després de les salutacions, afectuoses, perquè tant la Marta com l’Ester ho són, ens tanquem en una gran sala de reunions i iniciem el diàleg. Elles acompanyades d’unes diapositives on ens exposen tota la seva activitat, però el goig és escoltar l’entusiasme amb el qual l’expliquen. La Marta defineix de forma molt clara que és la Fundació “dona un sentit ple al lema “Som més que un club”” i ens explica que des de fa 20 anys s’han convertit en una peça fonamental de l’entitat més important de Catalunya. “El nostre principal objectiu és convertir-nos en l’entitat esportiva que té la Fundació més reconeguda al món perquè ajuda a més nens, nenes i adolescents i els millora la vida, especialment els que estan en situació de vulnerabilitat, que inclou la socioeconòmica, per salut, etc.”

La singularitat del projecte és que l’esport és el vehicle per mirar de trobar solucions a problemes relacionats amb l’educació, la salut i el benestar que són els objectius finals. “L’esport és la nostra eina, no com a competició sinó una forma d’atraure els nens i nenes a programes socials i al respecte a la igualtat de gènere i a la diversitat” ens diu la Marta. “Des de fa uns anys ens hem adonat que per millorar l’impacte s’ha de fer un tractament holístic, que interrelacioni diversos factors com la igualtat d’oportunitats, suport socioeducatiu i emocional, la salut, etc.”

Però això no ho fan soles, perquè una de les principals claus de la Fundació Futbol Club Barcelona és treballar establint sinergies amb entitats socials que ja treballen en els territoris. Ens expliquen tots els programes que tenen a Catalunya que inclouen nens i nenes tutelades, a joves extutelats, a persones amb discapacitat intel·lectual, i amb infàncies i adolescències en situació de vulnerabilitat als quals els ofereixen l’esport com una forma d’integració i adquisició de valors, habilitats i hàbits saludables. “Ens agradaria col·laborar amb el màxim d’entitats socials per poder treballar en aquest projecte i arribar al màxim de nens i nenes. Els oferim reforçar els seus programes” Aquesta és només una de les moltes tecles que toquen, atès que la Fundació del FC Barcelona té projectes a tot el món i especialment amb les persones refugiades per conflictes bèl·lics “és una aposta valenta perquè quan es parla de refugiats es generen molts recels quan es barreja amb el debat de la immigració, i s’ha d’agrair al club que hi esmerci esforços”. Perquè en la Fundació hi participen tots els estaments del club, i ens diu amb orgull “nosaltres sí que mantenim la idea del 0,7% del pressupost en cooperació i fins i tot els jugadors cedeixen un 0,5% dels seus salaris” Això explica la col·laboració estreta entre la Fundació i les iniciatives solidàries de llegendes del club. “Fem molts projectes junts, intentem mantenir aquest lligam amb els jugadors i que segueixin sent figures representatives dels valors que defensem”.

Són valors als quals estan acostumats des que es formen a les categories inferiors del Barça. Tots recordem les visites als hospitals dels jugadors de la primera plantilla, “però aquest és un model que fan tots els equips, també les categories inferiors, així com visites d’infància en risc de vulnerabilitat a la Ciutat Esportiva per buscar la interrelació amb els nens i nenes que entrenen o excursions dels equips a centres d’acollida per sensibilitzar-los sobre aquestes realitats” En els últims anys ha crescut el nombre de nenes que s’interessen per l’equip femení de futbol i “això fa que la nostra línia per la igualtat de gènere sigui més fàcil, és una perspectiva que apliquem a tots els programes” ens diu la Marta. Entre els seus programes també hi posen el focus en potenciar l’esport femení entre les infàncies en risc de vulnerabilitat.

Seguim parlant una estona sobre l’actualitat del Barça, perquè aquesta nit hi ha partit de Champions, i hi ha bones sensacions. Les mateixes que ens hem endut nosaltres quan sortim de la Fundació. Marxem amb la impressió que efectivament “el més que un club” no és un lema només, és una realitat que persones com la Marta i ‘Ester treballen dia a dia i que elles sí que són llegendes del club capaces de situar al Barça en l’elit dels valors i l’ètica. Són l’ànima del Barça.