26è Fòrum FEDAIA

Inici » Altres edicions » 26a edició FÒRUM FEDAIA

Avancem en la perspectiva de gènere en la
infància i l’adolescència

Aquesta 26a edició del nostre fòrum anual, en format híbrid, que sota el títol “Avancem en la perspectiva de gènere en la infància i l’adolescència”, serà punt de trobada, formació i aprenentatges per compartir experiències i bones pràctiques, però apostant per dinàmiques que promoguin com aplicar i executar la perspectiva de gènere en els nostres serveis i la seva incidència.

Es tractarà, des de totes les vessants possibles i atenent a la complexitat de la qüestió, d’intentar escoltar totes les sensibilitats. Per això s’han organitzat tallers, ponències i espais de participació per analitzar i reflexionar sobre la perspectiva de gènere en l’educació, l’atenció i l’acompanyament a la infància i l’adolescència. Abordarem temes com les noves masculinitats, l’aterratge de la igualtat de gènere en el dia a dia d’infants i adolescents, coeducació, diversitat, les violències i abús, i les noves formes de consum cultural i audiovisual. Us animem a participar, compartir i avançar juntes per una societat més igualitària.

Us proposem un Fòrum dividit en tres espais, el dimecres 5 d’octubre al vespre, presencial, més lúdic i cultural de socialització per retrobar-nos les professionals de l’àmbit de l’atenció a la infància i adolescència després de dos anys de restriccions per la pandèmia COVID-19, un altre espai presencial dijous 6 d’octubre on poder participar de xerrades inspiracionals, taules rodones i divendres 7 d’octubre, un tercer espai distribuït en diferents territoris, on poder fer una coproducció amb professionals d’Entitats amb les que compartim reptes i necessitats.

Oferim també una planificació de tallers presencials als territoris, que puguin complementar l’oferta formativa que feu amb les vostres professionals de les Entitats, amb la temàtica de la perspectiva de gènere, que s’estendran des del darrer trimestre de l’any fins al primer trimestre del 2023. Properament us informarem del calendari i ubicació.

 

Blocs temàtics

EL COS: Elements de resiliència

Ens vàrem quedar a casa, tancats/des, sense gaire possibilitats de posar el cos en joc, en moviment, de relació, d’expressió. Els infants i joves han patit l’impacte d’aquesta pandèmia on allò virtual ha guanyat terreny a la presencialitat, al cos a cos, al directe. En farem balanç,  i exposarem reptes en relació al treball amb el cos, revisant les dificultats actuals que presenten els infants i adolescents.

LA CULTURA: El procés creatiu

Durant el confinament vàrem recórrer a la Cultura en les seves diverses formes (lectura, música, sèries, pel·lícules, etc) per transitar els moments d’incertesa i soledat. La Cultura  com eina de resiliència ens ha acompanyat al llarg del temps en els processos de transformació, reconstrucció i revitalització de la societat. De les diferents expressions culturals en podem extreure pràctiques que traslladades a l’àmbit de l’atenció socioeducativa ens poden ajudar a acompanyar als infants, adolescents i famílies. Durant el Fòrum parlarem del procés creatiu com a eina transformadora i de diferents formes d’expressió cultural aplicada al nostre àmbit

LA COMUNITAT: Espais, organització de la comunitat i comunicació

La pèrdua dels espais comunitaris durant la pandèmia (els parcs, les escoles, els casals, el centres de joves, espais familiars, centres oberts, etc…) i per tant dels espais de socialització i de les xarxes de suport i ajuda mútua ha tingut i té un impacte important en relació al benestar dels infants i adolescents. El valor de lo comunitari batega amb més impuls en aquests moments i cobra prioritat en les nostres intervencions professionals. Reflexionarem al llarg del fòrum de les pràctiques de recuperació de l’espai públic, i de les organitzacions comunitàries així com del paper dels mitjans de comunicació en la recuperació postpandèmia.

LA CURA: El bon tracte versus les violències i el discurs d’odi

Aquests darrers anys estem contemplant l’increment dels discursos d’odi que inciten directament a la comissió d’actes de discriminació i violència per motius racials, xenofòbia, orientació sexual (LGTBI+ fòbia) o altres formes d’intolerància  religiosa o per qüestió de gènere (violència masclista), i discapacitat. Som testimonis de l’estigma que pateixen els joves menors d’edat migrats en solitari, així com de l’augment de les violències intrafamiliars i per motiu de gènere. Els discursos de l’odi i les violències juguen un paper fonamental en la perpetuació dels estereotips discriminatoris, contribuint a la seva marginació. El foment dels valors associats a la cura i el bon tracte són eines de contrast per combatre la deshumanització que el discurs de l’odi genera. En el Fòrum analitzarem els motius, l’afectació en els infants i adolescents i les famílies,  i el treball dels i les professionals per atendre i prevenir l’erradicació dels discursos d’odi i la violència associada.

Novetat Interactiva: servei de one to one

Disponibilitat durant tot el Fòrum d’accedir a reunions one to one, espais que permeten la interacció mitjançant vídeo trucada entre les persones assistents al Fòrum, distribuïdes en breus sessions de 10, 15, 20 o 30 minuts. Les assistents configuren la seva agenda en el moment que entren per primer cop a la plataforma i poden programar una reunió amb altres persones que tinguin disponibilitat habilitada en la seva agenda.
És un servei per a totes les persones inscrites en el Fòrum FEDAIA, independentment de la quota triada, de 22 al 26 de novembre, en horari de 9 a 17h.

Ponents

ANNA MANSO
Escriptora i periodista
(Foto: Helena Palau)
Veure CV

ANNA MANSO MUNNÉ

Barcelona 1969. Escriptora i guionista. Des de l’any 1996 escriu guions per a programes infantils (Barri Sèsam, Super3, Mic, Una mà de contes) , programes d’entreteniment i sèries (El joc de viure, El cor de la ciutat, Mar de fons, Ventdelpla, KMM). Actualment forma part de l’equip de guió de la sèrie diària Com si fos ahir (TV3). Com a escriptora té cinquanta títols publicats de literatura infantil i juvenil. Ha guanyat dues vegades el Premi Gran Angular de literatura juvenil, l’any 2008 amb l’obra Canelons freds  i el 2016 amb Allò de l’avi. L’any 2016 va ser reconeguda amb el premi  Atrapallibres de literatura infantil pel seu llibre Amics monstruosos. Autora de la columna periodística La pitjor mare del món (Diari ARA) i del llibre La peor madre del mundo. Participa en diferents activitats d’animació a la lectura i a l’escriptura per a infants, joves i adults i de formació a docents. Col·laboradora en diferents mitjans de comunicació.

DAVID VÁZQUEZ Proj. joves migrants sols
Càritas Diocesana de Barcelona
Veure CV

DAVID VÁZQUEZ VILLAMOR

Educador social de base, psicopedagog i dinamitzador sociocultural. Ha treballat amb infància en risc, persones sense llar i actualment amb joves estrangers.

Coordina equipaments residencials per a col·lectius en situació de risc social. Tutor i col·laborador
docent al Grau d’Educació Social de la UOC i de CFGS d’Integració Social. Autor del llibre “La mirada horitzontal. Històries sense llar d’un educador social” (Triangular edicions 2021).

EDU ORTIZ
Tècnic de joventut
Ajuntament de Girona
Veure CV

EDU ORTIZ

Tècnic de joventut a l’Ajuntament de Girona on coordino accions, programes i projectes amb l’objectiu que esdevinguin experiències enriquidores i capacitadores per les persones joves. Coorganitzador de l’EdHack Krea Girona.

NÚRIA ITURBE
Directora Tècnica
PrevenSI
Veure CV

NÚRIA ITURBE FERRÉ

Psicòloga, màster en Psicologia Forense i Criminal per la UB i postgrau en teràpia de grups per l’IESP-UdG i postgrau en lideratge i innovació social  d’ESADE. Ha treballat com a delegada de mesures penals alternatives i al programa d’acompanyament postpenitenciari d’Intress, del que va ser-ne la coordinadora durant els primers 3 anys de servei. Ha publicat diverses recerques en l’àmbit de l’execució penal becades del Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada, ha exercit la docència com a professora associada a la UB durant 5 anys i col·labora amb el Servei d’adopcions Internacionals fent tasques de formació. Actualment és directora del Servei d’Acompanyament a la Víctima del Delicte en seu judicial d’Intress i assumeix tasques de responsabilitat a les àrees de Justícia i Comunitat i Noves Oportunitats de l’entitat, també és cocoordinadora de la CAPEP d’ECAS, secretària de la Junta de la Secció Jurídica del COPC i impulsora de PrevenSI, on assumeix la direcció tècnica.

JORDI BAROJA Director
Centre Jove d’Atenció a les Sexualitats (CJAS)
Veure CV

JORDI BAROJA BENLLIURE

Jordi Baroja Benlliure (Barcelona, ​​1974) és llicenciat en ciències de la comunicació (UAB), diplomat en infermeria (UAB) i màster en salut pública (UPF). La seva experiència professional ha estat sempre vinculada a l’àmbit de la salut, ja sigui en consultories o entitats del tercer sector d’àmbit estatal o internacional. Ha desenvolupat nombrosos projectes vinculats al VIH/SIDA i la salut sexual.

Des del 2015 dirigeix ​​un Centre Jove d’Atenció a les Sexualitats (CJAS) de Barcelona –de l’Associació de Drets Sexuals i Reproductius- on es treballa directament atenent joves de fins a 30 anys en tot allò relacionat amb la salut sexual, incloent la prevenció, detecció i tractament de les ITS. La seva visió i el seu treball s’emmarca dins dels Drets Sexuals i Reproductius i des d’una mirada feminista. Des del 2019 és president de la Societat de Salut Pública de Catalunya.

AINHOA ROCA
Facilitadora i formadora de grups
Veure CV

AINHOA ROCA VIELBA

Facilitadora formada des de l’enfocament de Treball de Processos, i experiència en la pràctica la mirada restaurativa en l’àmbit educatiu. 

Al Fòrum ens parlarà de com educar en la prevenció de la violència masclista en època postpandèmica

GUILLEM BALLAZ Músic, productor i professor
Veure CV

GUILLEM BALLAZ i BOGUNYÀ

Músic polifacètic i multi-instrumentista, productor i professor. Ha dedicat gran part de la seva carrera a treballar des de la cultura popular amb grups com Foktreubanya, El somni del drac, Sol i Serena o La Puça, amb projectes com Projecte Pandero, o acompanyant altres músics com La Marta Rius o en Kepa Junkera.

El 2008 participa com a músic i glosador a la prova pilot impulsada des de la UAB per investigar la utilitat d’aquesta manifestació cultural tradicional com a eina social i pedagògica.

Arran d’aquesta iniciativa participa del Corrandescola de Barcelona, la Mostra de Reus, el Festival Mot d’Olot i Girona i realitza desenes de tallers de glosa dirigits a nens, joves i adults tan a centres educatius com a fora.

Actualment combina aquestes activitats amb la docència i la coordinació de les escoles Municipal de música de Besalú i l’Aulatradi de Salt.

CARME MONTSERRAT Professora de Universitat de Girona
Veure CV

CARME MONTSERRAT

Pedagoga i doctora en Psicologia per la Universitat de Girona, coordina actualment el Liberi, grup de recerca en Infància, Joventut i Comunitat de l’Institut de Recerca Educativa de la UdG. Té una llarga trajectòria de participació en recerques d’àmbit europeu, així com en recerques aplicades amb convenis amb administracions públiques i entitats del tercer sector relacionades amb infància i joves en situacions de risc i de violència masclista, sistema de protecció, benestar subjectiu i drets de la infància.

Ha publicat llibres i nombrosos articles en varis idiomes. Forma part de diverses xarxes internacionals, ha col·laborat amb el Consell d’Europa i ha realitzat estades de recerca a Anglaterra i Brasil. 

SERGI VALERA Professor Universitat de Barcelona
Veure CV

SERGI VALERA

Professor Titular UB.

Doctor en Psicologia. Màster en Intervenció Ambiental. Imparteix Psicologia Social Aplicada i Psicologia Ambiental a la Facultat de Psicologia de la UB. És professor i coordinador del curs de postgrau Anàlisi i Intervenció Social i Ambiental, UB i UAB. Imparteix docència en diversos màsters entre els quals destaca el Màster en Intervenció Psicosocial i el Màster en Disseny Urbà. És també professor de el Programa de Doctorat en Arquitectura de la Universitat Nacional del Litoral a Santa Fe, Argentina i Professor Convidat per la Universitat de Valparaíso, Xile. Ha publicat nombrosos textos i articles sobre les relacions persona-entorn, identitat social urbana, simbolisme de l’espai, benestar i qualitat de vida, així com aspectes subjectius de la percepció d’inseguretat en l’espai públic. 

MARI COROMINAS
Investigadora
Institut Infància i Adolescència de Barcelona
Veure CV

MARI COROMINAS PÉREZ

Investigadora i coordinadora de la segona edició del programa Parlen els nens i nenes: el benestar de la infància a Barcelona, de l’Institut Infància i Adolescència de Barcelona, dins l’Institut d’Estudis Regionals i Metropolitans de Barcelona (Parlen els nens i nenes és un programa promogut per l’Ajuntament de Barcelona). Doctora en psicologia, salut i qualitat de vida per la Universitat de Girona i professora col·laboradora de la Universitat Oberta de Catalunya. 

CECÍLIA GELPÍ Psicòloga i facilitadora de Mindfulness
Veure CV

CECÍLIA GELPÍ

Psicòloga amb experiència en la intervenció psicosocial de persones en situació vulnerable amb especial èmfasi en els àmbits d’immigració, població refugiada, drets humans i violència de gènere. Més de 20 anys d’experiència treballant en diferents sectors: organitzacions sense ànim de lucre, salut mental i institucions governamentals. 

Experta en la realització de teràpies individuals i de grup per tractar diferents estats mentals i socials que provoquen patiment humà. Èmfasi en acompanyar la cura de les persones i els grups que intervenen en l’àmbit social incorporant mindfulness. 

Agustí Bonifacio
AGUSTÍ BONIFACIO Treballador Social Hosp. Sant Joan de Déu
Veure CV

AGUSTÍ BONIFACIO GUILLÉN

Treballador Social a l’Hospital Sant Joan de Déu, actualment referent social de psicosi, gests autolítics, conductes addictives i Identitat de Gènere.  Membre de la Comissió de Salut Mental del Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya. Docent universitari, escriptor i comunicador.   

Ha escrit articles sobre violència juvenil, gests suïcides en adolescents, trastorns de la conducta alimentària o acompanyament des del treball social a la infància trans.  

RAMÓN NOGUERAS Psicòleg, professor i divulgador
Veure CV

RAMÓN NOGUERAS

Ramón Nogueras es va llicenciar en Psicologia al 2001 a la Universidad de Granada, i va completar un Màster en Direcció de RRHH a la Fundació ESNA. Actualment està completant un màster en Teràpies Contextuals. Porta practicant la psicologia en consulta privada des de 2001 i ha treballat com a consultor en RRHH i formador corporatiu des de 2003, i és professor universitari des de 2012.

Des de 2010 es dedica a la divulgació en psicologia, aproximanla ciència de la conducta al gran públicoferint diferents xerrades (TEDxDesgranando CienciaPint of ScienceEscépticos en el Pub,Noches del Conocimiento), i ha col·laborat a RNE  amb una secció al programa “Gente Despierta” amb Alfredo Menéndez.  Actualment col·labora dins el programa “Hoy por Hoy” amb Àngels Barceló a la SER.

Ha publicat el llibre  “Por qué creemos en mierdas”, sobre perquè tenim creències irracionals, i està treballant en el següent “Por qué nos la meten doblada”, sobre influència, persuasió i engany. 

ANNA TORNÉ Coordinadora Osteopatia Adults
Veure CV

ANNA TORNÉ

 Osteòpata.

EVA VELOSO Coordinadora Osteopatia Solidària
Veure CV

EVA VELOSO

Osteòpata especialista en infants.

MARIA MOLLER Coordinadora Fundació Osteopatia
Veure CV

MARIA MOLLER

Sociòloga.

Inscripcions

1 - FORMULARI

2 - PAGAMENT

Ingresseu l’import total de la inscripció al compte de FEDAIA:

ES68-2100-3325-11-2200084146

indicant el nom, cognom i entitat a qui correspon la inscripció

 

 

3 - COMPROVANT

Envieu la còpia de l’ingrés bancari a fedaia@fedaia.org

MODALITATS I PREUS D’INSCRIPCIONS*

Inauguració Fòrum dia 5 d’octubre: acte gratuït
Accés il·limitat per participar en directe a totes les activitats del Fòrum i als continguts gravats:.

Quota dies 6 i 7**:  
Entitats sòcies: 75€………………….Entitats no sòcies: 95€

Quota a partir de 2a persona, dies 6 i 7: 
Entitats sòcies: 65€ 

Quota a partir de 2a persona, només dia 7: 
Entitats sòcies: 40€

ESTUDIANTS:  Adreçada a estudiants menors de 24 anys que cursen el seu primer grau universitari. Imprescindible prèviament enviar còpia de la matrícula al mail  per confirmar la condició.  Quota: 20€

 

* Condicions: la quota és personal i intransferible.
** El cobrament de la bestreta a les entitats federades dona accés a una inscripció al Fòrum per Entitat.

 

Contacta 

Twitter

@FEDAIA
#26ForumFEDAIA

Instagram

@fedaia1

Telèfon

+34 674 59 42 78

E-correu

fedaia@fedaia.org

Amb el suport de

Amb la Col·laboració de