27è Fòrum FEDAIA

Inici » Altres edicions » 27a edició FÒRUM FEDAIA

SEXar-nos
Transformant l’abordatge dels i de les professionals de l’acció social a la
sexualitat infantil i adolescent

La 27a edició del Fòrum FEDAIA es planteja continuar treballant la perspectiva de gènere, aquest any, des de la perspectiva de la sexualitat.

Per això, sota el títol “SEXar-nos” ens trobarem per compartir coneixements i aprenentatges i formar part d’aquesta proposta que ens convida a revisar les nostres creences i actuacions per millorar l’acompanyament al desenvolupament de la sexualitat infantil i adolescent als nostres serveis.

Per abordar aquest tema, tan extens i complex, hem decidit definir dos eixos: l’abordatge de la sexualitat des del plaer, i el trencament dels nostres propis prejudicis com a persones adultes. Des d’aquesta perspectiva volem trencar amb l’abordatge de l’educació afectiva i sexual des d’una perspectiva biologicista, punitivista i de perillositat i pensar en el desenvolupament sexual d’infants i adolescents des de la perspectiva de Drets. Per això abordarem temes com la sexualitat en la primera infància, el respecte pel propi cos, l’assoliment d’una adolescència lliure de violències masclistes, i coneixerem diferents eines i tècniques per poder millorar i complementar les nostres intervencions.

Dividirem aquest Fòrum en tres espais: el dimecres 25 d’octubre al vespre, un espai cultural i de socialització per trobar-nos les professionals de l’àmbit de l’atenció a la infància i adolescència, un altre espai dijous 26 d’octubre, on poder participar d’una xerrada inspiracional i dues taules rodones amb professionals de diversos àmbits i divendres 27 d’octubre, un tercer espai distribuït en diferents territoris, amb tallers vivencials d’educació afectiva i sexual per poder adquirir noves eines i coneixements.

Us convidem a participar, un any més, d’aquest fòrum amb la intenció de retrobar-nos i compartir experiències, reflexions i formació en relació amb aquest tema que ens genera nous interrogants cada dia en la nostra pràctica professional.

Ponents

Irene Negri Psicòloga i fsexòloga
Veure CV

ISA DUQUE

Psicòloga, Sexòloga y Terapeuta sistèmica familiar. 

Creadora del  projecte ciberactivista “Psico Woman”,  guardonat amb diversoa premis com el premi Clara Campoamor.

Ha col·laborat amb diverses institucions i col·lectius en  programes dirigits a associacions de dones, adolescents,comunitat educariva i professionals de la psicologia i sexologia… Sempre tenint com a base  la perspectiva de gènere.

És autora del llibreA “Acercarse a la Generación Z” de l’ editorial Planeta.

Foto Amparo congresos (1)
EMPAR TOMÉ Investigadora en Sociologia de l'Educació i de Gènere
Veure CV

EMPAR TOMÉ

Ha estat professora de Sociología de l´Educació en la UAB.

Directora del Projecte dÉducación en Valors en el IMEB (Institut d´Educación de l’Ajuntament de Barcelona).

Investigadora en les construccions dels gèneres en les noies i nois en totes les etapes escolars en el ICE de la UAB.

Formadora de professorat en temes de génere i educació en en Estat Espanyol i en América Llatina.

 

ALBA FERNÁNDEZ Impulsora i Coordinadora de Projectes
Fundació Ires
ALBA FERNÁNDEZ Impulsora i Coordinadora de Projectes
Fundació Ires
Veure CV

ALBA FERNÁNDEZ

Diplomada per la UAB en Educació Social, i Màster en Conflictologia, especialitat Mediació Familiar i Educativa-

Coordinadora de Projectes de conflictes i violencia de la Fundacio Ires.

Docent del Postgrau en intervenció sistèmica breu de violències familiars de la UdG i del Màster de Justícia Restaurativa i Execució penal a la comunitat de la UAB. Formadora experta en qüestió gènere, supervisions d´equips i serveis, violències, i treball amb famílies.

Autora del llibre: “Les Vides Blaves (Un Pont al Mar)” de Triangular Edicions. 2019

pilar 21
PILAR POLO Psicòloga
Fundació Vicki Bernadet
Veure CV

PILAR POLO

Coordinadora Àrea de Formació (2001- 2016) i Responsable de Relacions Institucionals de la Fundación Vicki Bernadet (2016- avui)

Docent i conferenciant, col·laborant en màsters, postgraus i impartint formació relacionada amb l’abús sexual infantil i la violència sexual i la violència familiar, en àmbits socials, sanitaris, educatius, esportius, …

Responsable de la creació de protocols de detecció, prevenció i intervenció d’abús sexual infantil en diferents àmbits: esport, temps lliure, escoles bressol, escoles de música municipals i conservatori, i centres educatius, (escoles i educació no formal).

Impulsora de projectes de prevenció de l’abús sexual infantil adreçats a infants i dones . Des de l’any 2012, impulsora del projecte APRENDRE A PROTEGIR, fent un treball específic de prevenció en el món de l’escola,  formacions a professorat, i prevenció i sensibilització a famílies i alumnat. Assessorant als claustres en situacions de sospita de casos, i acompanyant a la comunitat educativa en situacions de crisi.

Col·laboradora del programa SAC, per a agressors sexuals a les presons de Catalunya.

Participant com a ponent en diferents comissions del Senat Espanyol, el Parlament de Catalunya i el Parlament Basc

MIRIAM ALEMAN Llicenciada en filosofia. Integrant de la cooperativa Candela
Veure CV

MIRIAM ALEMAN

Llicenciada en filosofia i integrant de la cooperativa Candela des de l’any 2009.

Candela. Acció comunitària i feminista realitza una tasca important de formació, prevenció i sensibilització de les violències sexuals i masclistes en nens/nenes i adolescència.

Elabora materials pedagògics, redefinint i adoptant nous conceptes, concretament, entorn de les violències sexuals digitals. Coordina projectes adreçats a tota la comunitat educativa.

Combina el seu treball en Candela amb la programació i gestió cultural feminista.

Aina Carrasco
AINA CARRASCO Sociòloga. Tècnica de Gèneres i Feminismes
Cooperativa Doble Via
Veure CV

AINA CARRASCO GIFRÉ

Sociòloga.

Tècnica de gèneres i feminismes a la Cooperativa Doble Via.

Professora associada de la UdG.

Màster IIEDG – Dones, gènere i ciutadania¡
Professional d’atenció i sensibilització- Punt G de Granollers.

Facilitadora de formacions de gènere i salut sexual a joves.

FOTO LUCIA
LUCÍA ORTIZ Advocada
Veure CV

GEMMA ALTELL ALBAJES

Psicòloga social feminista. Especialista en gènere i violències masclistes. Actualment codirectora de la consultora social i de gènere G360.

Assessora en transversalització de gènere en institucions públiques i entitats del tercer sector en projectes nacionals i internacionals.

Profesora dels Màster de Violència Familiar, Màster de salut mental comunitària i Màster de drogodependències  de la UB.

Més de 25 anys treballant en l’acció social en l’àmbit d’infància i famílies desde la prevenció, acció educativa i la recuperació de les violències masclistes. Col·laboradora regular en mitjans de comunicació al voltant dels feminismes.

foto Gemma Altell
GEMMA ALTELL Psicòloga social feminista
Veure CV

GEMMA ALTELL ALBAJES

Psicòloga social feminista. Especialista en gènere i violències masclistes. Actualment codirectora de la consultora social i de gènere G360.

Assessora en transversalització de gènere en institucions públiques i entitats del tercer sector en projectes nacionals i internacionals.

Professora dels Màster de Violència Familia,  Màster de salut mental comunitària i Màster de drogodependències, tots ells de la Universitat de Barcelona.

Més de 25 anys treballant en l’acció social en l’àmbit d’infància i famílies desde la prevenció, acció educativa i la recuperació de les violències masclistes.

Col·laboradora regular en mitjans de comunicació al voltant dels feminismes.

irene negri
Irene Negri Psicòloga i sexòloga amb perspectiva feminista
Veure CV

Irene Negri

Exerceix com a psicoterapeuta per a dones i persones de la comunitat LGBTQI +. Realitza tallers psicoeducatius en col·legis sobre sexualitat i gènere per a la infància  i adolescents.

Graduada de Psicologia General a la Universitat Catòlica Andrés Bello.

Diplomat en Psicoteràpia Breu Estratègica en Societat Psicoanalítica de Veneçuela.

Diplomat en Psicologia Clínica Infantojuvenil en Associació Veneçolana de Psicoanàlisi.

Màster en Sexualitat Clínica i Teràpia de Parelles a l’ Institut d’ Estudis Psicològics.

Psicòloga escolar – Col·legi L’Àngel (Vnzla).

Pràctica clínica privada i col·laboradora amb SexAcademy i el Centre de Psicologia Online Mireia Muñoz.

68907604_159710351838926_5291941420857477234_n-1-e1574335515697 (1)
Elisabet Dionis Educadora i terapeuta sexual. Coop.feminista Magranes
Veure CV

Elisabet Dionis

Em formo com a coach sexual i com a terapeuta sexual i de parella per continuar aprofundint i m’especialitzo en Intel·ligència Eròtica, és a dir, en la capacitat de viure la sexualitat en plenitud. Em va fascinar aquest concepte perquè per fi havia trobat les paraules per definir el que sempre havia desitjat fer, el meu propòsit professional: ajudar les persones a gaudir d’un sexe ric, sa i saludable, i lliure de prejudicis.

Una sexualitat viva. Amb aquest objectiu he desenvolupat un mètode propi d’acompanyament individual i també imparteixo tallers didàctics on comparteixo amb naturalitat i molt de carinyo tot el que sé sobre sexualitat femenina.

Estel Malgosa Antropòloga. Grup d'investigació AFIN
Veure CV

Estel Malgosa

Doctora en Antropologia per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) . La meva tesi s’ha centrat en la sexualitat i la infància i ha analitzat com els nens i nenes d’escoles públiques de la província de Barcelona construeixen, viuen i narren la sexualitat, com influeix el gènere en les seves narratives i com les persones adultes parlen (o no) amb ells i elles de sexualitat.
Des del 2017 coordino, juntament amb Bruna Alvarez, el projecte SexAFIN, sexualitats i infància. Combino la investigació i la coordinació del projecte amb la criança de la meva filla de 3 anys i el meu fill nounat.

Bruna Alvarez Antropòloga.Grup d'investigació AFIN
Veure CV

Bruna Alvarez

Doctora en Antropologia, professora de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i la Queen Mary University of London (QMUL). Membre del Grup de Recerca AFIN del Departament d’ Antropologia la UAB, realitzo investigacions sobre sexualitats, infància, reproducció i maternitats, utilitzant metodologies participatives com una eina per a l’ antropologia aplicada.
Des del 2017, coordino juntament amb Estel Malgosa, el projecte SexAFIN, sexualitats i infància, que es desenvolupa a Catalunya i a la frontera nord de Mèxic, i pretén conèixer què saben les infància sobre sexualitat i si i com els adults els acompanyen en l’adquisició d’aquests coneixements.
Desenvolupo també una investigació sobre mobilitats (no) reproductives a Barcelona i a la frontera nord de Mèxic.
Combino la meva tasca investigadora i docent amb l’acompanyament en el creixement de la meva filla i fill adolescents, les cures de la parella, així com de les relacions personals i laborals.

foto perfil (1)
Jordi Reviriego Metge de família. Especialista en acompanyament persones trans.
Veure CV

Jordi Reviriego

Postgrau en geriatria per la UAB . Postgrau en psicoteràpia per la UdG. Postgrau en Medicina Transgènere per la UB.

Des del 2016 treballo a Trànsit, servei d’companyament i atenció a la salut de les persones trans de Catalunya des d’una perspectiva biopsicosocial i despatologitzadora.

Trànsit és el resultat un treball conjunt amb l’activisme trans per canviar el model d’atenció de les persones trans als serveis sanitaris des del respecte a les decisions de les persones.

Docent a la facultat de Medicina de la UB. Formador de personal sanitari en atenció a les persones trans. Ponent en diversos fòrums sobre diversitat sexoafectiva i de gènere.

Helena Llorens i Pau Peralta Cooperativa Aplaer
Veure CV

Helena Llorens Barba

Antropòloga i sexòloga.

Sòcia fundadora de la cooperativa Aplaer, on aporta la creació de continguts, eines i materials per l’aprofundiment en la vivència de la sexualitat i la dinamització de tallers i formacions.

Pau Peralta Martínez

Educador social, formador i músic en espectacles de contes.

Soci fundador de la cooperativa Aplaer, on s’encarrega de la coordinació pedagògica i el disseny i dinamització de tallers i formacions.

Aplaer és una cooperativa dedicada a l’acompanyament de les sexualitats des de la perspectiva feminista i posant al centre la vivència, la cura i el plaer. Desenvolupa projectes d’educació sexual integral amb mirada comunitària.

Kim Jordan Sociòloga, ballarina i coreògrafa
Veure CV

Kim Jordan

Llicenciada en Sociologia i Dansa (UNLV 2005)


Creadora del Mètode KJC Booty Dance: un mètode que combina el twerk amb altres danses de cul normalitzant la zona de la pelvis i els glútens convertint-la en un espai d’autoconeixement, de diversió, de diàleg i de salut des d’una òptica antiracista i feminista.


Col·laboradora i propulsora de programes socioculturals per a joves que combinen la dansa amb la cohesió social utilitzant recursos artístics per construir espais lliures de masclisme i racisme (“Rimant Rumors”, “To Twerk Is Not A Crime”, “Antiracisme en la Dansa”).

Marta Torrón Fisioterapeuta especialitzada en fisiosexologia
Veure CV

Marta Torrón

Especialista en fisiosexologia per la Universitat Gimbernat.

Neuromiostàtica visceral.

Reeducació uroginecològica i visceral digestiva per la Universitat Gimbernat.

Postgrau en creixement sexual de parella per Institut Gomà.

Especialista en tractament de dolor pelvià crònic per RAP Barcelona.

Experta en gimnàstica abdominohipopressiva amb LPF.

Formació en reeducació abdómino pelviana en el Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya.

Experta en tècniques de relaxació per la Universitat Gimbernat.

Màster oficial en esport sostenible i benestar a UdL.

Membre de la junta directiva de l’AES

Acte inaugural

Conduït per l’actriu i cantant

Mireia Lorente
Directora Jove Companyia de Teatre del Maresme. Co-Creadora productora espectacles M&M Produccions. Actriu a "La Roda produccions" i a "La Tropa produce" (espectacle "Sing Along), "Sihir el musical" al Sat Teatre (espectacle de Lazzigags). En l'àmbit audiovisual protagonitza la sèrie d'Instagram "Manolita y sus costumbres" i també ha treballat en curtmetratges.

Projecció curtmetratge  

Roc (13) i Sara (14) han quedat per una aplicació. Malgrat que han parlat sobre tot el que faran, tots dos estan nerviosos i no saben bé com actuar. Amb la pressió de la seva primera experiència sexual, Roc i Sara s’allunyen de la ciutat en direcció a una granja abandonada, decidits a deixar de ser uns nens per convertir-se en adults.

Amb l’assistència i presentació de la seva directora

Mar Pawlowsky

Tallers territorials

ESPAIS I HORARIS

Espai:  Suara Cooperativa. Sancho de Àvila, 52-58, 1r pis. Barcelona.  Horari: 9:00h-13:00h

  • “Explica-m’ho! Acompanyant la sexualitat en la infància” per Aplaer.

Espai: Casal dels Infants. Reina Amàlia, 22. Barcelona. Horari: 10:00h-14:00h

  • “L’acompanyament a les sexualitats en la infància i adolescència: reptes i oportunitats”, per Magranes Cooperativa.

Espai: Centre Cívic Santa Eulàlia. Santa Eulàlia, 60. L’Hospitalet de Llobregat. Horari: 09:30h-14:00h

  • L’acompanyament a les sexualitats en la infància i adolescència: reptes i oportunitats”, per Magranes Cooperativa.

Espai: Centre LGBTI de Barcelona. Comte Borrell, 22. Barcelona. Horari: 09:30h-14:00h

  • Taller reflexiu d’educació sexual i afectiva”, per Basket Beat, moviment, art i educació i acció social.

Espai: Centre Cívic Pont Major. Pont Major, 67-73. Girona. Horari: 9:30h-14:00h

  • “Tabú, perill i porno? Cap a una educació sexual feminista!”, per Candela Cooperativa

Espai: Esclat Pare Palau. Bisbe Irúrita, 2. Lleida. Horari: 9:30h-14:00h

  • “Com acompanyem la sexualitat de joves i infants?”, per Mandràgores

Espai: Casa Sant Josep.  Av. d’Estanislau Figueres, 4. Tarragona. Horari: 9:30h-14:00h

Informació i Inscripcions

ESPAIS I HORARIS

  • Dimecres 25: acte inaugural a La Bonne, Centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison (Carrer de Sant Pere Més Baix, 7, 08003 Barcelona). 17:00h
  • Dijous 26: La Ciba, Espai de Recursos per a Dones, Innovació i Economia Feminista (Passeig de Llorenç Serra, 64, 08921 Santa Coloma de Gramenet, Barcelona). 09:00h
  • Divendres 27: Tallers (diferents espais a Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona)

PERÍODE D’INSCRIPCIONS del dia 3 d’agost al 20 d’octubre

1. Omplir el formulari d’inscripció online a través del següent enllaç
2. Ingressar l’import total de la inscripció indicant nom, cognoms i entitat a qui correspon la inscripció, al compte de la FEDAIA de CaixaBank: ES68-2100-3325-11-2200084146
3. Enviar còpia de l’ingrés bancari a fedaia@fedaia.org. L’ordre d’inscripció es farà d’acord a la data d’ingrés bancari.

MODALITATS I PREUS D’INSCRIPCIONS*

– Inauguració Fòrum dia 25 d’octubre:  acte gratuït. Cal inscriure’s!
– Accés il·limitat per participar a les activitats del Fòrum.       

Quota Fòrum entitats sòcies (cobrament automàtic)** …………… 82,50 €
Entitats no sòcies …………………………………………………………..100,00 €
Quota a partir de 2a persona entitats sòcies ……………………….. 65,00 €
Quota a partir de 6a persona entitats sòcies ……………………….. 50,00 €
Quota estudiant*** ………………………………………… ………………. 20,00 €    

Solament tallers territorials, dia 27, entitats sòcies ………………. 40,00 €

* Condicions: la quota és personal i intransferible.
** El cobrament automàtic de la bestreta a les entitats federades que es fa al mes de setembre dona accés a una plaça al Fòrum per Entitat però igualment cal fer la inscripció.
*** Quota estudiant: adreçada a estudiants menors de 24 anys que cursen el seu primer Grau universitari. Imprescindible prèviament enviar còpia de la matrícula al mail: fedaia@fedaia.org per confirmar la condició.

 

Contacta 

Twitter

@FEDAIA
#27ForumFEDAIA

Instagram

@fedaia1

Telèfon

+34 674 594 278 / 619 245 441

E-correu

fedaia@fedaia.org

Galeria fotos

Dimecres, 25- Acte inaugural a La Bonne

Dijous, 26 – La Ciba

Divendres, 27– Tallers a Barcelona, Tarragona, Lleida i Girona

Comitè Fòrum

CARME CALAFAT – ABD

MARTA MONTOYA – Eduvic

ESTER MORILLAS – Fundació FC Barcelona

JUAN CARLOS GARCÍA – FASI

MONTSE SÒRIA- Fundació Pere Tarrés

ELISENDA XIFRE – Suara Cooperativa

Amb el suport de

Amb la Col·laboració de

Agraïm també la col·laboració  de:

Casa Sant Josep de Tarragona

Casal dels Infants

Esclat Pare Palau

Fundació SER.GI

Suara Cooperativa