“Per una Europa amb justícia social”- article de FEDAIA a Social.cat

Opinió

Inici » “Per una Europa amb justícia social”- article de FEDAIA a Social.cat

Per una Europa amb justícia social
06/06/2024

06/06/2024 Article d’opinió de FEDAIA,  publicat a Social.cat

Les pròximes eleccions europees està en joc aprofundir en una Europa més social, paraigües de drets fonamentals i de justícia social, o una regressió en els avenços que ens han dut cap a les polítiques socials encara deficients i poc homogènies que hi ha en el si d’aquesta institució. L’onada de les posicions més retrògrades i reaccionàries en institucions de tots els  països europeus, acompanyades de les seves receptes més refractàries a l’equitat i la cohesió social, fan témer un retrocés sense precedents al continent des del final de la Segona Guerra Mundial.

Per això des de FEDAIA, i pensant sobretot en les infàncies i adolescències de tot el continent, demanem a les forces democràtiques que tinguin el coratge per defensar aquesta Europa social, capaç de donar oportunitats a totes les persones, d’acollir-les en igualtat quan, arribades des d’altres països, volen formar part de les nostres comunitats, aplicant criteris humanitaris i apostant per receptes valentes en matèria de polítiques redistributives. En definitiva, apostar per polítiques que dignifiquin i no estigmatitzin. Volem polítiques respectuoses amb les infàncies, les adolescències i la joventut que més pateixen la vulnerabilització de drets. Amb una menció especial a les persones menors d’edat que arriben a Europa i per la qual reclamem polítiques més respectuoses i solidàries per part de tots els estats de la Unió.

Les dades demostren que en els països on es destinen més recursos a les infàncies i les adolescències hi ha menys pobresa infantil i creixen les expectatives vitals de les persones. Per això és important que Europa harmonitzi al voltant del 2,5 % del PIB les inversions en polítiques destinades a l’educació, el lleure, la criança, la protecció i la igualtat d’oportunitats de les infàncies i les adolescències. Perquè destinar recursos en elles és invertir en una societat més justa, menys desigual i, per tant, menys conflictiva.

Les entitats que acompanyem les persones en situació de vulnerabilitat, sobretot infàncies i adolescències, som receptores de les conseqüències de les desigualtats i la falta d’expectatives en contextos en què la pobresa infantil creix dia rere dia. Són la llavor del malestar emocional, i sovint desencadenant de problemes relacionats amb la salut mental, de les dramàtiques situacions de sensellarisme o la falta d’habitatge digne i del desemparament de moltes persones, moltes d’elles joves, sense cap possibilitat en el mercat laboral per falta de documentació o de desenvolupament personal.

En aquest sentit, la FEDAIA, conjuntament amb el seu referent europeu Eurochild, ha iniciat una campanya interpel·lant totes les candidatures a l’Eurocambra a signar un manifest que inclou iniciatives que redueixin la desigualtat i garanteixin els drets de les infàncies i adolescències, recollits en la Garantia Infantil Europea. L’objectiu és que les candidates i candidats a aquests comicis prenguin un compromís que els obligui a tirar endavant les accions polítiques que garanteixin els drets a la salut, l’educació de qualitat, l’habitatge digne, el lleure educatiu, el benestar i els drets bàsics de les infàncies i adolescències europees perquè no quedin en una simple declaració d’intencions. Perquè malgrat que alguns ho neguin, la justícia social és una necessitat i és una exigència moral i política.  I a més el millor antídot per combatre els discursos d’odi.

Facebook
Twitter
LinkedIn