FEDAIA en Ruta- Coordinadora Sinergia Social

Notícies

Inici » FEDAIA en Ruta- Coordinadora Sinergia Social

Fedaia en Ruta- Coordinadora Sinergia Social
08/05/2023

“Ajudem les entitats perquè puguin dedicar-se a acompanyar tothom a trobar el seu camí”

Ens hem citat amb les responsables de la Coordinadora Sinergia Social a la seva seu central a Barcelona, prop de la Gran Via entre Barcelona i L’Hospitalet de Llobregat. Un gran espai on treballen els tècnics que ajuden les associacions i fundacions que acompanyen i que ofereix espais per als usuaris d’aquestes entitats, com aules de formació, sales menjadors i fins i tot espais per a socialitzar. Tots els espais són polivalents i a través de separacions amb vidre donen una sensació de llum i llibertat que el fan acollidor i agradable. Ens reben la Pepa Arqué que és la directora i la Roser Viladrich, que és tècnica de gestió.

Comencem la conversa en una sala de reunions que ens permet veure gran part de l’espai. La Coordinadora es va crear l’any 1996 per donar suport tècnic i organitzatiu a diverses entitats com una evolució d’una primera associació que es dedicava a l’atenció de persones amb addiccions a substàncies estupefaents. A mesura que es va ampliant els serveis i la professionalització a aquestes entitats “perquè els mancaven eines de gestió, i nosaltres els oferim tota mena de serveis perquè aquestes entitats puguin fer una atenció adequada a la professionalització i els requisits que imposa l’administració” ens diu la Pepa i la Roser afegeix “facilitem la feina a les entitats i s’optimitzen recursos”. En aquests moments donen servei a una vintena d’entitats socials que acompanyen a persones en risc de vulnerabilitat social. “Tenim serveis de relacions amb les institucions, servei financer, assessorament de projectes, recursos humans, millora de la qualitat, de responsabilitat social corporativa, comunicació, manteniment dels centres i serveis de tecnologia” ens explica la Pepa.

Les entitats associades a la Coordinadora treballen amb centres residencials, centres d’acollida, centres formació i orientació laboral per a joves, pisos per a joves, també en un programa per a adolescents de 16 a 18 anys, i també programes per a adults amb diferents elements que els situen en risc d’exclusió social i fins i tot alguns programes per a gent gran. La Roser ens diu que “en realitat aglutinem serveis que atenen milers de persones cada any” Quan els parlem del servei que ofereixen a aquestes entitats la Roser ens explica “ho fem des del coneixement del seu dia a dia, perquè malgrat que donem servei a professionals, ens posem al seu costat per entendre les seves necessitats” A la Coordinadora hi treballen una cinquantena de professionals amb perfils molt diversos per poder fer l’atenció mes especialitzada possible “tenim advocats i advocades, educadores socials, psicòlogues, economistes, arquitecte, comunicadores i informàtics” ens diu la Pepa.

Quan parlem del reconeixement de la feina que fan totes aquestes entitats la Pepa ens diu “el primer reconeixement ens l’hem de fer nosaltres mateixos, hem de saber que el que fem és vocacional i que més enllà de la qüestió econòmica, hi ha també una qüestió de resultats i efectivitat. Hauria d’haver més acció per part de tothom” I ens posa com exemple l’Aliança entre FEDAIA, FEPA i ECAS per visibilitzar l’acció que fan les entitats socials com és d’important que ho facin.

Acabem la conversa reflexionant sobre els problemes que comparteixen totes les entitats i la importància de trobar espais comuns per compartir coneixements i espais de reivindicació conjunta. I ens acomiadem de la Pepa i la Roser amb molt bona impressió després d’haver escoltat dues persones que creuen en el que fan i sobretot que saben per què ho fan, sempre situant les persones en el centre de les seves prioritats.

Facebook
Twitter
LinkedIn