Notícies
Inici » 28è Fòrum FEDAIA: reflexions sobre el model d’acompanyament i protecció d’infàncies
La segona jornada del 28è Fòrum FEDAIA, celebrada al CosmoCaixa de Barcelona, ha reunit prop de 200 professionals per escoltar les tres taules rodones que han aportat llum a les noves formes d’acompanyar les infàncies, adolescències i les seves famílies per tal de transitar en el procés de desinstitucionalització.
A la primera taula, hem pogut escoltar els projectes i compromís del Govern espanyol a través de Liliana Marcos, Assessora de la Secretaria d’Estat de Drets Socials del Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030, i les propostes que planteja la Generalitat de Catalunya en veu de Joan Mayoral, de la Direcció General d’Atenció a la infància i l’Adolescència.
En una segona taula hem abordat des de l’expertesa, les recomanacions de les principals institucions acadèmiques i institucionals respecte als nous plantejaments per millorar en les polítiques preventives, comunitàries i participatives per tal d’afavorir la parentalitat positiva i processos d’empoderament de les famílies per reduir la institucionalització. Ens ho han explicat i mostrat amb dades, la Coordinadora Clínica Jurídica per a la Protecció de la Infància i l’Adolescència de la UB, Almudena González, l’ Adjunta a la Síndica de Greuges per a la defensa dels drets de la infància i l’adolescència, Aida C. Rodríguez, i la Responsable d’incidència per la Unió Europea a Eurochild, Francesca Pisanu.
Aquesta segona jornada ha finalitzat amb l’exposició d’exemples concrets d’innovació en l’acció social i socioeducativa per part de quatre projectes vinculats a entitats membres de FEDAIA, com Salesians Sant Jordi i Fundació Pere Tarrés, amb el programa SOMOS VOZ; FASI, amb el projecte Casa d’infants; Suara, amb projecte Paidós, i INTRESS amb el seu programa de desinstitucionalització en l’àmbit de la salut mental en la infància.