Dia Internacional dels Drets de la Infància

Notícies

Inici » Dia Internacional dels Drets de la Infància

Dia Internacional dels Drets de la Infància
20/11/2023

20 novembre 2023  FEDAIA ha volgut que els nens i nenes participin en una acció que podeu visitar al Hub Social. Dibuixos al·lusius al Dia Internacional dels Drets de la Infància. Amb aquesta acció FEDAIA ha volgut reivindicar una millora de la situació de la infància i l’adolescència en risc de vulnerabilitat a Catalunya que, segons dades de la Generalitat, representa 1 de cada 3 nens i nenes. A Catalunya 436.000 de persones menors de 18 anys estan al llindar de la pobresa i pràcticament 110.000 estan en privació material greu.

És per això que des de la Federació aprofitem aquesta data per reivindicar més recursos de l’administració en polítiques preventives per reduir unes taxes que empitjoren any rere any. Només l’any passat Catalunya es va situar com la tercera comunitat espanyola amb un percentatge més elevat d’infància i adolescència en risc sever de pobresa, que en números absoluts són 158.000 persones.

FEDAIA reclama que s’escolti les demandes de les entitats socials que treballen per acompanyar unes famílies que lluiten cada dia per fer front a situacions límits. Un 21 per cent no poden afrontar les despeses de criança, en gran part pel preu desorbitat d’un mercat de l’habitatge que en molts casos representa més del 60 per cent dels seus ingressos.

Situacions com aquestes fan que no es respectin drets fonamentals per a la infància i l’adolescència, com l’educació integral que inclou el lleure educatiu. El 46% de les criatures de 3 a 14 anys no participen en activitats extraescolars esportives durant el curs escolar, i el 65,4% no participen en activitats extraescolars no esportives. També que tinguin molts més problemes per avançar en el seu periple escolar. En aquestes llars la incidència de fracàs escolar és cinc vegades més alta que no pas en famílies amb més recursos, sent Catalunya una comunitat que inverteix en educació percentualment un punt menys del PIB del que ho fa el conjunt de l’Estat.

Per tot això FEDAIA reclama a les administracions que es posin a treballar per revertir la situació i els recorda que els pròxims debats de pressupostos a ajuntaments i Generalitat són una oportunitat per començar a posar fil a l’agulla. Un primer pas seria acostar-se a la mitjana europea en inversió per a polítiques destinades a la infància i l’adolescència, que actualment és del 2,5%del PIB, lluny del 1,6% que es destina avui a Catalunya.

Precisament FEDAIA ha participat en l’informe d’EuroChild “Dets dels Infants: voluntat política o no?” 

Facebook
Twitter
LinkedIn