“Prevenció i comunitat per acompanyar les infàncies en risc de vulnerabilitat”- FEDAIA a Social.cat

Opinió

Inici » “Prevenció i comunitat per acompanyar les infàncies en risc de vulnerabilitat”- FEDAIA a Social.cat

Prevenció i comunitat per acompanyar les infàncies en risc de vulnerabilitat
06/09/2024

6/09/2024 Article d’opinió de FEDAIA,  publicat a Social.cat

Fa temps que les administracions tenen el mandat europeu de tendir cap a la desinstitucionalització, és a dir, cap a processos d’acompanyament de les persones dependents que les dotin d’autonomia i les mantinguin connectades amb els seus entorns comunitaris i afectius. Des de FEDAIA també fa temps que treballem per aplicar aquesta política en els serveis a les infàncies i adolescències en situació de vulnerabilitat i ens felicitem que ara hagi entrat com una prioritat en les agendes polítiques. Perquè estem convençudes que aquest procés que anomenem de desinstitucionalització és el més efectiu i, sobretot, perquè creiem que està en línia amb el respecte dels drets de la infància i la seva autonomia personal.  

En aquest sentit, reivindiquem la prevenció com a primer pas, creant els mecanismes sòlids i amb recursos, per acompanyar infants i adolescents en risc en el seu procés de desenvolupament i fent-ho amb les famílies i les comunitats on viuen. Aquest és l’objectiu del Model SIS (Servei d’Intervenció Socioeducativa), que ja s’ha desplegat a Barcelona i que s’està desplegant a altres indrets de Catalunya. Però queda molta feina per fer si volem que aquest model progressi, i entre aquesta feina està el reconeixement al treball socioeducatiu com a primer pas de prevenció per evitar la institucionalització d’infàncies i adolescències en situacions molt complexes.  

Som conscients però que la desinstitucionalització completa no sempre és possible. I per això des de FEDAIA, que agrupa diverses entitats que s’ocupen dels serveis residencials, també estem treballant per repensar el model, atenent els drets de la infància i al seu millor benestar. Apostem per un model més pròxim als entorns de les infàncies que s’acompanya i alhora més vinculades amb la comunitat, capaç de crear xarxes i de mantenir els vincles amb els entorns d’origen. En definitiva, un model que prepari aquestes persones per a la seva autonomia un cop deixin d’estar en aquests serveis residencials.  

Per això, els pròxims 23, 24 i 25 d’octubre dedicarem el nostre 28è Fòrum a reflexionar sobre com podem aplicar les metodologies vinculades a aquest procés en el cas de les infàncies i adolescències que es troben en situació de vulnerabilitat o desemparament. Durant tres dies, totes les persones que ho vulguin podran escoltar interessants conferències o participar en tallers que posaran l’accent en la prevenció, l’acolliment familiar, l’atenció comunitària i la transformació de les institucions per tal que els serveis d’atenció a les infàncies i adolescència siguin el punt de partida per construir futur de persones autònomes, conscients dels seus drets i en entorns protectors on puguin desenvolupar totes les seves capacitats i tenir les mateixes oportunitats que la resta d’infants.   

Perquè per FEDAIA un dels principals objectius és que es garanteixin els drets de la infància i aquests drets passen per erradicar la cronificació de situacions de vulnerabilitat. El sistema de protecció social ha de ser capaç de garantir que totes les persones, independentment del seu punt de partida, puguin arribar on es proposin. I d’això, en el fons, és del que volem parlar en el Fòrum que portarà per títol “Desconstruïm la institucionalització. 

Facebook
Twitter
LinkedIn