U-5 El meu entorn, segur 5-A

Inici » Projectes » I tu, què opines » Material – Unitat 0 » subpàgina unitat 5-activitat 1

Nivell

3 -7 anys

Durada: 2 hores

Temporalització

90 minuts per veure la pel·lícula.

30 minuts per comentar-la i fer el cartell.

Material

La pel·lícula “Vecinos invasores”.

Cartolina per fer el cartell.

Retolador de punta gruixuda.

Descripció de l’activitat

Consisteix a veure la pel·lícula “Vecinos invasores” per poder parlar d’algunes de les situacions de violència que poden viure els infants.

Metodologia de treball

1. El professional explicarà als infants que veuran una pel·lícula de dibuixos i els explicarà l’argument perquè la puguin seguir millor. També se’ls dirà que es fixin molt bé perquè, en acabar, parlaran de les coses que hi passen.

2. Es projecta la pel·lícula.

Acabat el film es comença la conversa fent preguntes com les de la guia per la discussió. Convé que totes aquestes preguntes no es quedin únicament amb el comentari sobre el film; la conversa ha de passar dels fets narrats als fets viscuts. Aquest tras- pàs facilita l’expressió de les emocions i l’aprenentatge de models de relació vàlids.

Acabada la conversa se’ls diu que han de fer un cartell on apuntaran totes les coses bones que sentim quan estem amb els amics. Per fer-lo, cada un d’ells ha de pensar una cosa per dir-la quan el professional li pregunti.

Es posa la cartolina a un lloc visible i es demana que cadascú digui la cosa bona que ha pensat. El professional anirà apuntant a la cartolina tot allò que diuen.

Quan el cartell estigui acabat es penjarà a un lloc visible.

Argument de la pel·lícula 

Un ós rentador, a qui agraden molt les pringles, li pren a un ós totes les xuxes que té emma- gatzemades al seu cau. L’ós el persegueix i l’atrapa, però en la corredissa totes les provisions s’han escampat i perdut. L’ós li diu a l’ós rentador que té una setmana per tornar-li a omplir el cau, i que si no ho fa l’apallissarà. L’ós rentador veu les llums d’un poble i va cap allà.

D’altra banda, mentre els animals hivernaven, el bosc s’ha convertit en una urbanització. Quan es desperten es troben amb una tanca que aïlla el seu bocí de bosc enmig de les cases. Els animals no tenen prou bosc per trobar el menjar que necessiten, i llavors arriba l’ós rentador.

L’ós rentador es vol aprofitar dels animals del bosc perquè l’ajudin a agafar de la urbanitza- ció el menjar que necessita per tornar-li a l’ós i els enganya dient-los que serà per a ells. La tor- tuga no se’n refia, pensa que s’emboliquen. Els altres animals, engalipats per les llaminadures, es posen a favor de l’ós rentador. Però els humans no poden permetre que els animals els prenguin el seu menjar. Tot s’embolica, tot es torna perillós. Al final l’ós rentador s’adona que s’ha portat malament amb els animals del bosc, que ells poden ser els seus autèntics amics.

Guió per la discussió

Valoreu les següents situacions:

.Els animals del bosc volen compartir el menjar i omplir el tronc de l’arbre per passar l’hivern; l’ós rentador i l’ós volen totes les llaminadures per a ells sols.

.Els animals dels bosc deixen de fer cas a la tortuga després de provar les llaminadures. L’ós rentador sap que fent-los provar les llaminadures els podrà enganyar més fàcilment.

  1. A la pel·lícula hi ha personatges dolents: l’ós, la mestressa de la casa, l’exterminador. Són dolents perquè es passen amb els seus càstigs. Els animals, tot i que actuen mala- ment, no es mereixen tanta agressivitat.
  2. La mofeta pensa que ningú l’estimarà mai perquè fa pudor però després de distreure el gat fent-se passar per una gateta, se n’adona que el seu caràcter és el que la fa interessant. Després d’aquesta experiència es troba més segura d’ella mateixa.
  3. L’ós rentador es sorprèn que els animals l’ajudin després de com ell els ha tractat. La tortuga li diu que en una família tots s’ocupen de tots i ell, encara que no hagi estat un bon company, forma part de la família del bosc.

Recursos

  • FITXA DEBAT PEL·LÍCULA

Material

Nom pel·lícula:

Activitat i grup:

Centre:

Número de participants:

Temes que s’han tractat:

Comentaris sobre el desenvolupament del debat, a nivell dels continguts tractats: