Notícies
Inici » Presentem la Xarxa Catalana de Protecció a la Infància
Aquesta xarxa liderada per FEDAIA i que ja compta amb 12 entitats socials, està oberta a totes les organitzacions que treballin amb infàncies i adolescències
Aquest dimecres s’ha presentat al Hub Social de Barcelona la Xarxa Catalana de Protecció i Bon tracte a la infància i l’adolescència. Es tracta d’un espai, liderat per FEDAIA, que té com a objectiu compartir i intercanviar bones pràctiques i aprenentatges en la generació d’espais segurs i en processos de detecció de tota mena de violències envers les infàncies i les adolescències.
La Xarxa, que ha comptat amb la col·laboració d’Educo, està conformada per 12 entitats socials de moment, però està oberta a qualsevol organització que treballi amb nens, nenes i adolescents i vol ser el referent a Catalunya en les polítiques de protecció i bon tracte per tal que l’aplicació de la LOPIVI representi un abans i un després en la prevenció i el tractament dels abusos, els maltractaments, i l’assetjament de les infàncies i adolescències.
A la presentació Elisenda Xifre, presidenta de FEDAIA, ha recordat que segons dades recollides per les unitats escolars que detecten aquests casos, cada setmana es reporten 25 casos d’actes i per això ha remarcat “La prioritat és que la LOPIVI, la llei que regula la seguretat i protecció dels menors, no sigui només una llei sinó una realitat. I que les xifres de víctimes de qualsevol forma de violència es redueixin gràcies a la prevenció i una detecció dels riscos eficient. Garantir la seguretat i la protecció de les infàncies i les adolescències és un deure per a totes les entitats i institucions que treballem amb infàncies i adolescències, perquè els actes de violència contra aquestes persones és una vulneració de drets inadmissible”.
De la seva banda, Guiomar Todó, directora general d’Educo, ha recalcat la importància de la xarxa que “ens permetrà que qualsevol infant a Catalunya visqui lliure de violències” i ha afegit “Des de qualsevol punt de vista és inacceptable les xifres que tenim de violència contra les infàncies. El bon tracte és un fet diferencial perquè és una mirada per garantir que les infàncies estiguin lliures de tota mena de violència, centrada en gran part en l’escolta activa”
Més de cent professionals han assistit a la presentació en què la comissionada d’Acció Social de Barcelona, Sònia Fuertes, ha felicitat FEDAIA per la iniciativa i ha anunciat que l’Ajuntament de Barcelona es planteja la seva participació “Una vegada més el sector social ens ofereix una oportunitat per seguir avançant en els drets de les infàncies i adolescències”.
Després de la presentació, Educo, ha impartit un taller sobre com incorporar el bon tracte en la tasca diària de les professionals que treballen amb nens, nenes i adolescents i s’han exposat exemples pràctics sobre polítiques de bon tracte. La jornada s’ha tancat amb una reunió de la Xarxa per començar a marcar els primers objectius.
Aquesta xarxa està constituïda per 12 entitats socials, entre les quals Fundesplai, Fundació Idea, Suara Cooperativa o Associació Benestar i Desenvolupament, i ja hi han 15 entitats més en procés d’incorporació com Fasi, Reir, Salesians Sant Jordi o Fundació Futbol Club Barcelona.
