“Sense escolta no hi ha bon tracte”- FEDAIA a Social.cat

Opinió

Inici » “Sense escolta no hi ha bon tracte”- FEDAIA a Social.cat

Sense escolta no hi ha bon tracte
14/11/2024

14/11/2024 Article d’opinió de FEDAIA,  publicat a Social.cat

Un any més el 20 de novembre tornarà a situar els drets de les infàncies i les adolescències en el focus d’atenció. Perquè el Dia Internacional dels Drets de la Infància celebra la fita de l’adopció de la Convenció sobre els Drets de l’Infant per part de l’ONU el 1989.

Però com passa en tantes altres causes, aquesta no només hauria de tenir l’atenció d’un dia, sinó que, per a nosaltres, hauria de ser una lluita constant per mirar de revertir una situació, la de la vulneració de drets fonamentals a les infàncies i adolescències, que no hauríem d’acceptar de cap manera en la nostra societat. Sobretot aquelles que es troben en situacions cròniques de vulnerabilitat, és una lluita que va més enllà del 20N.

La realitat, però, és que en molts entorns persisteix aquesta contravenció al que marca la Convenció i, per això, cal una diada com la del 20N per recordar que els drets de les infàncies i adolescències ens comprometen a totes, començant per l’administració, però passant per a totes les persones i organitzacions que tracten amb elles i interpel·len a tota la societat civil. Una de les claus per assolir el compromís és crear espais segurs i protectors que evitin vulneracions greus a les quals es veuen, malauradament, sotmeses massa nenes, nens i adolescents.

Per això FEDAIA ha situat la política de protecció i bon tracte en el centre de les prioritats aquest 2024, compromeses amb la prevenció, detecció i acompanyament davant qualsevol forma de violència. Cal, alhora, que demanem el desplegament de la LOPIVI, Llei orgànica de protecció integral a la infància i l’adolescència davant la violència, del 2021, en tots els nivells de l’administració estatal, autonòmica i local, entitats, organitzacions… introduint els mecanismes per garantir que cap infant es troba en risc de patir cap forma de violència.

La participació és un altre dels elements més importants per garantir drets, així com poder detectar i prevenir situacions de vulneracions. L’escolta i la consideració d’aquestes persones com a ciutadans de ple dret és imprescindible per poder fer un bon diagnòstic de la situació. 

Per això, una vegada més, FEDAIA farà una trobada de les infàncies i adolescències de les entitats que representa a la Sala Bostik de Barcelona sota el títol d’Art pels Drets. Una jornada que simbolitza la comunió entre el joc i l’art per arribar a aquestes persones, cosa que els permet identificar els seus drets i empoderar-se a través d’ells.

La participació és sens dubte la primera pedra per poder captar com se senten i generar espais de confiança que ens ajudin a garantir els entorns segurs i protectors que reclamem. Per FEDAIA la seguretat de les infàncies i adolescències, sobretot aquelles que es troben en situacions cròniques de vulnerabilitat, és una lluita que va més enllà del 20N.

Facebook
Twitter
LinkedIn