Article d’opinió de FEDAIA a Social.cat

Opinió

Inici » Article d’opinió de FEDAIA a Social.cat

Una mirada social pel tractament de la salut mental i emocional de les infàncies i adolescències
14/05/2025

14/05/2025 Article d’opinió de la Comissió de Salut Mental de FEDAIA,  publicat a Social.cat

Els últims anys, i sobretot arran de la pandèmia de Covid-19, Catalunya ha experimentat un augment significatiu de problemes relacionats amb trastorns mentals i el malestar emocional de nens, nenes i adolescents. Entre els anys 2008 i 2022, els trastorns de salut mental entre les persones d’entre 10 i 24 s’ha més que duplicat, segons un estudi liderat per investigadors de l’Institut d’Investigació en Atenció Primària Jordi Gol (IDIAPJGol), publicat a la revista acadèmica Child and Adolescent Psychiatry and Mental Health i segons l’Enquesta de Salut Mental de Catalunya un de cada deu infants o adolescent d’entre quatre i 14 anys va patir un problema de salut mental el 2020, una xifra que arribava al 13,5% en el cas de les infàncies de famílies amb menys recursos.

Una dada, aquesta última, que demostra fins a quin punt la situació de vulnerabilitat de les famílies pot agreujar la situació. La precarietat econòmica i l’exclusió social són factors que, sens dubte, afecten el benestar emocional i a la llarga poden acabar produint problemes de trastorns mentals. Per això des de les entitats que acompanyem aquestes infàncies i adolescències reclamem una mirada social que avanci en la integració dels serveis que oferim, en el marc dels plans de salut mental i emocional.

Des de les entitats del tercer sector agrupades a FEDAIA, amb anys d’experiència en l’acompanyament terapèutic i emocional, podem aportar solucions preventives i contribuir a la detecció per canviar l’actual visió excessivament farmacològica a problemes que sovint es poden abordar amb una mirada que tingui en compte l’escolta i l’acompanyament de les famílies. Actualment, les cent entitats de la federació atenem 32.000 nens, nenes i adolescents en programes destinats a pal·liar problemes de salut mental o a prevenir situacions de malestar emocional.

Són doncs una primera forma per a tractar a aquestes infàncies i adolescències que passen per problemes que no poden esperar. Els recursos públics de salut mental són del tot insuficients i sotmeten a aquestes persones a llargues llistes d’espera i sovint a tractaments poc adequats. Segons dades del Departament Salut, el consum d’antidepressius s’ha multiplicat en els últims anys a Catalunya en un 253% en menors de quinze anys.

Per tot plegat, i amb la voluntat que aquestes xifres no continuïn creixent, el sector social demanem una estratègia sociosanitària integral que tingui en compte el treball comunitari, la participació dels nens, nenes, adolescents i les seves famílies, així com també la feina que fan les professionals de les entitats socials per mirar de fer un seguiment i intervenció adequada a un problema creixent. FEDAIA reclama potenciar els models psicosocials en els programes públics de salut mental, la incorporació de les entitats referents d’infància i famílies del tercer sector en els espais consultius, per tal d’aportar el valor afegit del treball comunitari i en xarxa. A l’entitat també creiem oportú engegar taules locals, territorials i nacionals d’infància i joventut amb l’objectiu de garantir el desenvolupament d’estratègies efectives per a la promoció, detecció, intervenció i protecció en salut mental.

Conscients que avui la salut mental i el benestar emocional és un dels principals problemes entre les persones que acompanyem, la FEDAIA, ha treballat durant mesos a elaborar estratègies conjuntes entre totes les entitats per tal de compartir aprenentatges i oferir la nostra experiència a totes les institucions afectades. I en aquesta línia, el pròxim mes d’octubre aprofundirem en el 29è Fòrum FEDAIA, dedicat monogràficament al benestar emocional de les infàncies i adolescències.

Perquè el benestar emocional no és un desig, és un dret fonamental, i tant les administracions com tots els agents que atenem i acompanyem nens, nenes i adolescents, tenim l’obligació de garantir-lo. Les entitats de FEDAIA estem compromeses des de fa anys amb aquesta obligació perquè som conscients que les criatures amb les quals ens relacionem dia rere dia tenen moltes menys possibilitats d’assolir un benestar emocional que mereixen com tothom. La igualtat d’oportunitats en les infàncies i adolescències és un imperatiu innegociable per a nosaltres.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn