Elisenda Xifre a Xarxanet: “Cal tenir cura del benestar emocional a l’adolescència per evitar situacions d’aïllament”

Notícies

Inici » Elisenda Xifre a Xarxanet: “Cal tenir cura del benestar emocional a l’adolescència per evitar situacions d’aïllament”

Elisenda Xifre: "Cal tenir cura del benestar emocional a l'adolescència per evitar situacions d'aïllament"
10/11/2021
Encapçalament de les diapositives
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
Clic aquí

Entrevista del portal Xarxanet a la presidenta de FEDAIA, Elisenda Xifre

09 desembre 2021- Hem entrevistat la Presidenta de la Federació d’Entitats d’Atenció i d’Educació a la Infància i a l’Adolescència (Fedaia), que ens ha parlat sobre els efectes socials de la pandèmia en infants i joves.

L’Elisenda també ha fet balanç del 25è Fòrum que organitza l’entitat i que s’ha celebrat a finals de novembre en línia amb el lema ‘L’atenció a la infància en l’era postpandèmia: balanç, tendències i propostes de futur‘.

Quins han estat els efectes socials que l’aparició de la Covid-19 ha tingut en la infància?

Ha posat més de manifest mancances i desigualtats que ja existien, ha incrementat les situacions de risc i de pobresa extrema de famílies per l’augment de precarietat laboral o situacions de pèrdua de treball de les persones adultes de referència. Ha agreujat vulneracions dels seus drets en necessitats bàsiques com l’alimentació, habitatge digne, escolaritat de qualitat i els espais de lleure o oci, entre d’altres.

Ha fet aflorar amb més força situacions de salut mental o de malestar emocional que existien i n’ha generat de noves com situacions d’aïllament, pors i angoixes, noves addiccionsabusos a través de xarxes, etc. Ha agreujat situacions de violència i s’han incrementat les necessitats de suport en les funcions parentals o l’organització familiar.

A finals de novembre heu celebrat el 25è Fòrum Fedaia, centrat en l’atenció a la infància en l’era postpandèmia. Quin balanç fas d’aquesta edició?

Estem recollint les valoracions de les participants al Fòrum, però valorem positivament tres coses: que hem organitzat, per segon any, un Fòrum en entorn digital incorporant altres innovacions en el format, incorporant-hi millores en l’àmbit de digitalització.

Els plantejaments i continguts dels temes exposats perquè han aportat visions diferents del nostre dia a dia de l’acompanyament educatiu o socioeducatiu però amb mirades molt complementàries. I, finalment, el procés d’elaboració perquè és un procés participatiu en diferents moments i actors de l’organització.

Quin objectiu voleu aconseguir amb la pròxima edició?

Haurem de veure com treballem per al Fòrum de l’any vinent com ara poder arribar a més participants i de perfil més variat, poder incorporar l’aspecte relacional si es continua fent en línia, entre d’altres.

Quines tendències s’han observat després d’aquest any i mig de pandèmia i crisi sanitària?

La necessitat d’incrementar la participació d’infants i joves en tot allò que fa referència al seu projecte vital, així com en tot allò que succeeix en el nostre món i sobre el que, com és lògic, en tenen una mirada interessant i molt pròpia. També poder tenir comunitats enxarxades, cohesionades, amb fort sentit de comunitat i col·lectivitat.

Una altra és la necessitat de potenciar actuacions empoderadores de les persones, després que la crisi ens hagi portat a haver de cobrir necessitats bàsiques des d’una perspectiva molt assistencialista. I finalment, la cura de la salut mental, el benestar emocional i el paper que, especialment a l’adolescència, tenen la xarxa relacional d’amistats per tal d’evitar situacions d’aïllament.

Podeu llegir la resta de l’entrevista al portal Xarxanet

Compartició en facebook
Facebook
Compartició en twitter
Twitter
Compartició en linkedin
LinkedIn