Es presenta l’eina predictiva de situacions de vulnerabilitat als barris dels municipis de Catalunya

Notícies

Inici » Es presenta l’eina predictiva de situacions de vulnerabilitat als barris dels municipis de Catalunya

Es presenta l'eina predictiva de situacions de vulnerabilitat als barris dels municipis de Catalunya
16/09/2021 - Notícia d'ADB
ADB
L’eina, desenvolupada per ABD i Momentum Analytics, vol ajudar als serveis socials a garantir la “igualtat d’oportunitats i l’equitat”.

Aquest dimecres, 15 de setembre, s’ha  presentat al Casal de Joves de Sant Feliu de Llobregat l’eina predictiva de necessitats i de situacions de vulnerabilitat i inequitat de la població, amb l’impactE de la COVID- 19. La solució intel·ligent desenvolupada per Momentum Analytics i l’Associació Benestar i Desenvolupament ABD vol posar el Big Data al servei de les persones i ajudar a les administracions en la presa de decisions i la planificació. “No és només un procés de digitalització”, va explicar el CEO de Momentum Analytics, Albert Isern, “sinó millorar les polítiques socials amb coneixement d’on s’han d’assignar els recursos”.

La presentació va comptar amb la participació de representants dels ajuntaments de Sant Feliu de Llobregat, Mollet del Vallès i Premià de Mar, pioners en la implantació d’aquesta eina. Així, per exemple, la regidora de l’Àrea de Drets de la Ciutadania i Polítiques Socials de Sant Feliu, Flavia Reina, va afirmar que l’eina els ha permès tenir més dades per a poder orientar els serveis socials cap a un vessant més comunitari, monitorar els canvis en el municipi i adaptar-se, així com reforçar alguns serveis, per exemple, per a les persones grans. Per al tinent d’alcalde de Premià de Mar, David Gutierrez, la solució presentada permet ajustar les polítiques públiques a les necessitats de les persones usuàries, millorar la quantificació dels recursos humans i econòmics assignats a cada partida i reorganitzar el pressupost, així com millorar la comunicació amb la ciutadania. Finalment, per al tinent d’alcalde de Mollet, Raúl Broto, les administracions han de passar de ser reactives per a ser proactives i amb aquesta eina es pot detectar quantes persones queden fora dels serveis i recursos socials. De moment, han pogut ordenar internament i canviar alguns protocols d’atenció a la ciutadania però espera també que serveixi perquè en el pròxim pressupost “puguem decidir millor on destinar els nostres recursos“.

Anàlisi descriptiu i predictiu

L’eina permet fer una anàlisi descriptiva i una anàlisi predictiva. A partir de l’agregació de dades demogràfiques, socials i econòmics (big data), l’eina genera uns models predictius (machine learning) que per primera vegada permeten conèixer l’evolució previsible de les necessitats socials i de l’estructura de vulnerabilitats per territori.

Dimensionar la cartera de serveis del territori

La solució tecnològica té quatre grans objectius:

  • Dimensionar la cartera de serveis del territori, la necessitat actual i la necessitat futura.
  • Planificar els recursos necessaris, basat en evidències.
  • Promoure l’enfocament preventiu.
  • Avançar cap a la personalització dels Serveis Socials per a cada ciutadà.


Uns serveis socials més comunitaris

“Cal avançar cap a un model personalitzat, preventiu i més comunitari”, ha apuntat la directora de l’Àrea Operativa Sociosanitària i adjunta a gerència de l’Associació Benestar i Desenvolupament ABD, Pilar Rodríguez. “Uns serveis socials més predictius i més preventius, on s’incrementi la flexibilitat i la capacitat d’adaptació, on es respecti la capacitat de decisió de les persones”, va resumir. “Vol ajudar els serveis socials a garantir la “igualtat d’oportunitats i l’equitat”, ha conclós.

El Doctor Josep Manel Picas va posar l’exemple de la població anglesa de Dorset, on es comparteix informació d’hospitals, universitats, serveis comarcals, ajuntaments, serveis de salut pública… però també de la policia i bombers per a crear un “servei d’intel·ligència, coneixement intuïtiu i acció”; mentre que el responsable de Smart Cities de Microsoft, Jose Antonio Ondiviela, va animar a “prendre decisions adequades amb dades adequades, sobretot en una situació de recuperació post pandèmia com l’actual”.

Pilar Rodriguez va voler agrair també la seva implicació als equips de serveis socials “perquè sense ells no hauria estat possible”.

Facebook
Twitter
LinkedIn