Notícies
Inici » FEDAIA al Comitè Assessor per a l’Estratègia de lluita contra la pobresa infantil
12-gener-2024. El Comitè es va constituir dimecres 10 de gener i s’encarregarà d’identificar quines mesures cal impulsar per reduir la pobresa infantil a Catalunya. FEDAIA, juntament amb altres sis entitats socials, treballarà per aportar i proposar mesures als vuit departaments de la Generalitat que han de decidir les mesures que s’han de desplegar per establir un marc general capaç de prevenir la pobresa d’infants i adolescents, detectar-la de manera precoç, atendre-la i treballar una intervenció coordinada i eficaç que permeti erradicar-la.
El Comitè Assessor està presidit per la secretària d’Infància, Adolescència i Joventut del Departament de Drets Socials, Núria Valls i Carol i està format per representants, a més de FEDAIA, de Save the Children, Unicef, PINCAT, Creu Roja, “La Caixa” i Càritas. A més, estarà assessorat per tres experts sobre pobresa infantil (Sara Ayllón Gatnau, Jose Antonio Noguera Ferrer i Eloi Mayordomo Martínez) i cinc observadors (Adjunta del Síndic de Greuges, Educació 360, IVÀLUA, Federació Catalana de Municipis i Associació Catalana de Municipis).
A Catalunya, 436.400 infants i adolescents, el que suposa el 31,7% del total d’infants catalans, estan en una situació de risc de pobresa o exclusió social. A més, quasi un terç d’aquests infants de menys de 16 anys viuen en una situació de privació material greu, que els suposa la manca d’accés a béns, recursos i serveis bàsics per mantenir unes condicions de vida dignes.
El Consell de la Unió Europea recomana trencar el cicle de la pobresa infantil assegurant l’accés de tots els infants i adolescents en risc de pobresa o exclusió social a sis drets o serveis bàsics: educació i cura infantil, assistència sanitària, educació i activitats de lleure, habitatge adequat, almenys un àpat saludable cada dia lectiu i alimentació saludable.
Amb l’Estratègia de lluita contra la pobresa infantil, l’objectiu és “trencar el cicle intergeneracional de pobresa i exclusió social que pateixen els nens, nenes, adolescents a Catalunya”, afirmen des de Drets Socials. Ho faran a través de la millora de les prestacions i de la garantia de serveis essencials i la promoció de la igualtat d’oportunitats. I afegeixen que “Això es farà mitjançant l’adopció urgent de mesures clau en el curt termini i un desplegament complet fins a l’any 2030”.