FEDAIA en Ruta- Ateneu Sant Roc

Notícies

Inici » FEDAIA en Ruta- Ateneu Sant Roc

Fedaia en Ruta- Ateneu Sant Roc
12/01/2023

 

Avui hem decidit apropar-nos al barri de Sant Roc, un dels més populars de Badalona i que des de fa anys ha estat motiu de publicacions als mitjans de comunicació per realitats de vulnerabilitat i pobresa . En aquest barri, nascut fa poc més de 50 anys, hi ha situacions d’una alta complexitat social i es fa necessari el treball intens de les entitats socials per mirar de pal·liar els efectes d’una precarietat creixent. Una de les entitats que fa més temps que treballa sobre el terreny és l’ Ateneu de Sant Roc.

Porten més de 40 anys promovent diferents projectes educatius, culturals, socials i de lleure, adreçats als infants, joves i adults del territori, tot incidint de manera especial en els col·lectius en risc social. A la seva seu ens reben la Pilar López, coordinadora projectes, l’Albert Francolí, responsable de captació de fons i la Roser Corbera, de l’àrea de comunicació.  

Ens expliquen que l’entitat va començar com una iniciativa dels veïns i veïnes quan van crear espais per cooperar i millorar la situació del barri de Sant Roc. “L’embrió està en la necessitat que tenia la gent que va començar a viure aquí, d’organitzar-se i reivindicar millores en les infraestructures i els serveis”.  Al llarg dels anys, adaptant-se a les necessitats i demandes del barri, l’Ateneu segueix la tasca comunitària per la millora del territori i la ciutat de Badalona.

Amb 23 persones remunerades i més de 300 voluntaris i voluntàries, porten a terme projectes d’infants i joves com els centres oberts infantil i Joves, l’Aula oberta i l’Esplai Borinot, acollint a més de 180 participants. Entre altres projectes d’adults, destaquen Formació de dones Laila, que ofereix classes de català i castellà, i l’Espai familiar Elna. A l’estiu, organitzen activitats de vacances per a més de 350 infants i joves.

Ens expliquen que “la idea és que en tots els projectes hi participin les famílies i tenim un projecte d’intervenció al carrer. Una tarda a la setmana sortim a jugar amb  els nens i nenes del carrer i ens interrelacionem amb la comunitat” ens diu la Roser.

I la Pilar afegeix “Tenim convenis de col·laboració amb l’institut del barri en què hi fan activitats i educadores socials de l’entitat fan el reforç escolar en el mateix institut. També acords amb les escoles, que hi ha a la zona”.

Tots els espais de l’Ateneu són polivalents per poder-los adaptar als diferents projectes i activitats que es fan al llarg del dia.

Quan els preguntem per les demandes que tenen com a entitat, la Pilar ens assenyala “que l’administració valorés més la feina que fem, cada vegada ens trobem en situacions més extremes, s’està fent una bola tan gran i ens sembla que no podem arribar a tot. Hi ha molta complexitat amb temes d’habitatge, accés al treball, etc.”

La Roser ens explica que “professionals del CAP moltes vegades diuen que el que haurien de receptar és un habitatge, perquè molts dels problemes que tenen té relació amb la vivenda” i afegeix “el problema de l’habitatge és espantós,. El que detectem és que la gent que es queda aquí cada vegada té menys oportunitats”.

L’Ateneu Sant Roc és una excepció respecte la majoria d’entitats socials dedicades a l’acompanyament de la infància, l’adolescència i les seves famílies pel que fa al seu finançament. En el seu cas reben un 29 per cent dels recursos de programes finançats per les administracions i la resta s’aconsegueix per donacions, tant d’empreses i entitats com de particulars. Aquest grau d’autonomia financera els permet tenir més llibertat en els programes i projectes que gestionen i una millor adaptació a les necessitats que detecten.

Facebook
Twitter
LinkedIn