FEDAIA en Ruta – Fundació Champagnat (Maristes)

Notícies

Inici » FEDAIA en Ruta – Fundació Champagnat (Maristes)

Fedaia en Ruta - Fundació Champagnat (Maristes)
19/01/2024

“Hem de crear cultura sobre els drets de la infància”

Dia fred a Barcelona. Ens desplacem ben abrigades al barri de les Corts, entre la Diagonal i la Travessera de les Corts, per conèixer la tasca i les instal·lacions d’una de les entitats amb més història a la capital catalana, La Fundació Champagnat dels Maristes. Es tracta d’un edifici funcional que inclou diversos serveis, tots destinats a l’educació i formació de la infància i l’adolescència. Ens reben la Loreto Rubio, directora general, en Raúl García, Coordinador d’Obres Socials i l’Imma Amadeo, cap de comunicació.

Parlar d’aquesta Fundació és parlar d’història, de més de 200 anys d’acompanyament de la infància i l’adolescència des dels seus inicis a França. El Raúl recorda que el seu principi fundacional ja va ser la vessant social, la que afecta les infàncies en risc de vulnerabilitat. Avui entre aquesta missió i la docent, amb escoles a tot Catalunya atenen més de 16.000 persones, de les quals 3.500 són en acompanyament en l’àrea social. Els serveis són diversos i inclouen des d’un centre residencial a Igualada, a centres oberts, gestió comunitària o lleure. Però una de les característiques que crida l’atenció és la seva capacitat per avançar-se als esdeveniments. Maristes ja compten per a tots els seus i les seves usuàries amb una política de protecció i bon tracte des de 2013, i en cada servei hi tenen un equip que acompanya les professionals per a la seva aplicació. El Raúl ens explica que això forma part del seu compromís amb els drets de la infància, i afegeix: “un dels principals problemes que hi ha en relació amb la protecció de la infància és que falta cultura dels drets. Nosaltres hem fet molt de recorregut en aquest sentit, però tenim la sensació que queda molt per fer. Però aquí ens hem de posar les piles totes, la societat, les professionals i les administracions”

            L’Imma recorda que des de fa anys des de la Fundació estan treballant “a empoderar els nens i les nenes donant-los eines perquè sàpiguen detectar casos de violència i sàpiguen denunciar-ho. Estem millorant molt en això” I el Raúl recorda que tota la seva estructura té els estàndards de protecció certificats per Unicef i Keeping Children Save. “Cada any els i les nostres usuàries reben dues tutories en matèria de protecció per detectar si hi ha casos d’abusos o violència” Aquesta política però no seria completa sense la participació de la infància i l’adolescència, per això l’Imma ens explica que “en la nostra manera de treballar, en què estem revisant la nostra tasca dia rere dia, ara tenim l’oportunitat de donar veu als nens i nenes en la política de protecció. Aquest és un repte que ens motiva força”

En la conversa ens endinsem en diagnòstic de la situació actual de les infàncies i adolescències en risc de vulnerabilitat. El Raúl ho té clar “anem a pitjor. Només cal veure que diuen tots els informes. Crec que estem anant enrere i cal una reflexió que és urgent. Estem a la cua de pobresa infantil a Europa”. La Loreto recorda que la infància en risc de vulnerabilitat per la situació econòmica a Catalunya s’ha triplicat els últims anys, però segons explica “la Covid ens ha deixat una situació en què han crescut les necessitats per fer front a disfuncions que no tenen a veure només amb la situació socioeconòmica” I en aquest punt sorgeix la salut mental. Admeten que cada vegada detecten més casos i afirmen que estan fent el possible per reforçar els equips amb personal especialitzat, no només per la infància, sinó també per ajudar les professionals a gestionar aquestes situacions. “Hem fet diverses reunions amb l’administració perquè tinguin en compte que s’han de revisar els plantejaments per afrontar aquesta mena de problemes” diu la Loreto.

            Tot plegat ha fet que avui trobar persones disposades a treballar en el tercer sector es compliqui una mica. Com altres entitats, Els Maristes, també tenen problemes per trobar personal implicat i compromès en una tasca tan complexa “Cal que canviïn els plans d’estudis, la formació no capta la complexitat de treballar en l’àrea social de la infància, s’ha de sensibilitzar la societat sobre què és el tercer sector i s’ha de millorar les condicions de treball de les professionals, és un sector molt precaritzat” afirma el Raúl. I l’Imma afegeix “Hi ha molta rotació en els equips i fem molts esforços en formació de personal” i la Loreto reflexiona “hem de saber compatibilitzar unes necessitats amb uns plantejaments vitals, els de les persones joves que s’incorporen al món del treball, que comencen a ser diferents des del punt de vista de les aspiracions i els vincles amb la feina. És un repte”

            La conversa acaba plantejant reptes de futur “Hi ha molt desconeixement de què fem, per això el nostre repte és donar a conèixer qui som, què fem, i de per què existim i dignificar la nostra feina” diu el Raúl, i l’Imma afegeix “i saber fer un bon diagnòstic de la societat, on som ara i preparar-nos per acompanyar les noves necessitats i donar respostes a una societat canviant” Maristes és sens dubte una entitat que està preparada per a afrontar aquests reptes i ho fa amb els aprenentatges de totes les tecles que toquen, en un diàleg constant entre l’àrea educativa i la social i amb totes les seus que tenen repartides per tot el món. La Loreto remata la conversa amb una reflexió que cal tenir molt en compte i que serveix com a conclusió a la trobada “No tenim un índex que mesuri el valor que aportem a la societat, que faci veure quin és el valor real de la feina que fem”.

Sortim de l’edifici dels Maristes a Les Corts amb aquesta idea, i convençudes que després d’escoltar la Loreto, el Raúl i la Imma, és indubtable el seu compromís i vinculació amb els drets de la infància i la igualtat d’oportunitats que sens dubte són indicadors suficients sobre el valor social que aporten.