FEDAIA en Ruta- Fundació Marianao

Notícies

Inici » FEDAIA en Ruta- Fundació Marianao

Fedaia en Ruta- Fundació Marianao
12/04/2023

Arribem a Sant Boi de Llobregat, la important població del Baix Llobregat que ha estat centre neuràlgic de moltes de les mobilitzacions ciutadanes de l’Àrea de Barcelona, signe d’un teixit social molt ric i actiu. L’entitat que visitem aquest cop és al barri més poblat de la ciutat, el barri de Marianao, que concentra una tercera part de la població del municipi, i concretament ens veiem amb les persones responsables de la Fundació que porta el nom del barri, un exemple d’activisme social i d’acció comunitària amb ànim transformador. Per aquesta entitat hi passen anualment més de 3.000 persones, i la majoria en programes en què tothom acaba participant en la configuració i les decisions que s’hi prenen. També els 60 professionals que hi treballen i les persones voluntàries que també participen i són protagonistes.

El naixement de la Fundació Marianao està en l’ADN de la seva filosofia. Van iniciar el seu camí a partir de l’ocupació d’un edifici abandonat per crear i reivindicar un espai socioeducatiu al servei dels ciutadans del barri. Avui és un centre neuràlgic d’activitat on es creen xarxes que milloren la qualitat de vida i el benestar de les famílies, i molt especialment, de la infància i l’adolescència. Amb els anys han anat adaptant la seva tasca a les demandes dels usuaris i les usuàries i de les noves necessitats socials. Ens reben en Josep Torrico, responsable del Programa de Noves Oportunitats que treballa en la vocació d’oferir respostes educatives als joves que es troben en risc d’abandonament dels seus estudis o joves que han deixat els estudis o la seva formació, i  Míriam Rodríguez, responsable de l’àrea d’atenció d’infància i famílies. Tots dos són veïns del barri.

Vam començar oferint alternatives de lleure educatiu pels joves que estaven en una situació de fragilitat social al barri” ens explica la Míriam. . “Van ser uns anys de reivindicació i construcció col·lectiva del projecte per oferir opcions i alternatives que milloressin les condicions de vida del barri. Als anys 90 l’ajuntament fa una cessió de l’edifici a l’associació infantil i juvenil de Marianao, per poder desenvolupar el projecte global ”. Va ser a partir d’aquests anys que l’associació va passar a ampliar els serveis a la comunitat més enllà del lleure per a la infància i l’adolescència. El barri es  va poblar de les onades migratòries de la resta de l’Estat dels anys 50, i amb el temps ha anat acollint altres persones procedents d’altres indrets del món “Actualment en els nostres programes d’infància, el 40% dels infants atesos són fills i filles de famílies provinents del nord d’Àfrica i Sud-Amèrica” ens detalla la Míriam.

L’entitat, aposta pel desenvolupament comunitari del barri, oferint espais de relació, construcció i participació, per empoderar la ciutadania en la transformació del seu entorn més proper.

Avui dia la Fundació es defineix com una organització que vol promoure la transformació social del barri, per tant, no volem convertir-nos només en prestadors de serveis, també som una entitat que empodera la gent.  La Fundació avui dia té un finançament que es reparteix gairebé a parts iguals entre finançament públic i privat. “Optem per la diversificació de fonts per poder garantir tots els programes que volem portar a terme i garantir la sostenibilitat de l’entitat

Tot allò que fem estan al servei de la millora de les condicions de vida de la ciutadania. Nosaltres ens sentim actors de les polítiques públiques” ens diu el Josep. “Estem aquí reivindicant el sentit públic del que fem, estem treballant en l’espai del comú i som dels que pensem que tan l’administració com les iniciatives ciutadanies i la privada s’han d’implicar des de la “corresponsabilitat” en la solució dels problemes de la comunitat com la pobresa infantil, la inclusió social, les noves oportunitats pels joves, etc… “ afegeix en Josep i agraeix la implicació de l’ajuntament en les polítiques i els recursos destinats a la infància i l’adolescència en situació de risc.

Parlem també de la salut mental, un dels fenòmens que més ha afectat l’adolescència arran de la pandèmia. La Míriam ens comenta que “s’estan abocant molts recursos per atendre les necessitats i els malestars emocionals derivats de l’impacte de la pandèmia, però pensem que caldria treballar de forma més preventiva a partir d’accions amb infants d’edats més primerenques perquè els nens i nenes aprenguin a gestionar les seves emocions i puguin ser més resilients

Actualment la Fundació Marianao s’enfoca en quatre reptes, el benestar de la infància i les famílies, l’àrea d’inclusió per a persones adultes amb situació d’exclusió social, l’àmbit de l’acció comunitària des del punt de vista de l’empoderament juvenil o l’escola d’adults i que ens lliga amb l’origen de l’entitat i la seva vocació de crear xarxa amb tots els agents socials” Entre aquests programes destaca el “Vente Pa’ká” un programa destinat a la joventut per oferir-los alternatives d’oci saludable i en què centenars de persones cada any gaudeixen de les seves pròpies dinàmiques d’oci i lleure en cap de setmana.  “Per nosaltres és important la participació dels joves, i per això els hem de donar eines perquè participin en la seva comunitat” ens diu el Josep. Finalment també destaquen el repte de les segones oportunitats per recuperar els joves que han abandonat la seva formació.

La seva expertesa és tanta que des de fa uns anys, la Fundació Marianao ha desenvolupat una línia de consultoria social en l’àmbit de l’acció comunitària i les polítiques juvenils i d’inclusió a diversos territoris del país. Són un referent en aquest terreny i són molts els ajuntaments i/o les entitats que els demanen suport.

A partir del diàleg que hem compartit, hem tingut ocasió de conèixer l’experiència de persones que han convertit en professió la seva passió, la d’ajudar als altres i de fer de la vida comunitària el motor per a la construcció d’una societat més justa i que garanteixi la igualtat d’oportunitats.

No és estrany que avui aquesta fundació sigui un referent a tot Catalunya i, sens dubte, un dels principals motors de la vida comunitària a Sant Boi de Llobregat. Marxem de Sant Boi convençuts que amb persones com el Josep i la Míriam hi ha esperança per assolir espais de dignitat per a la vida de tota la ciutadania.

Facebook
Twitter
LinkedIn