FEDAIA en Ruta – Grup CHM Salut Mental

Notícies

Inici » FEDAIA en Ruta – Grup CHM Salut Mental

Fedaia en Ruta - Grup CHM Salut Mental
26/06/2023

Som al barri de les Corts de Barcelona on hi ha la seu central de la Fundació CHM Salut Mental, integrada al Grup CHM Salut Mental, que gestiona serveis i programes d’atenció a persones amb problemes de salut mental i emocional, des d’una perspectiva comunitària i integral. Van iniciar el seu camí el 1975 i des d’aleshores han dissenyat programes destinats a l’acompanyament de les persones afectades, no només des del punt de vista terapèutic sinó també des del punt de vista preventiu i de la inclusió social.  Actualment hi treballen en tot el Grup CHM més de 200 professionals i atenen milers de persones i famílies cada any. Tenen multiplicitat de serveis destinats a la salut mental, sobretot a Les Corts i Sarrià-Sant Gervasi, i especial incidència en la infància i l’adolescència en situació de risc. Parlem amb la Raquel Rubio, Cap de Secció SSAE i Espai Jove Servei de Suport i Atenció Emocional.

Des de la Fundació posem l’accent més en la prevenció que en la intervenció, treballem sobretot el benestar emocional” ens diu i afegeix “donem atenció a infància i adolescència quan des de la família o l’escola s’hi ha detectat un malestar i, per altra banda, acompanyem les famílies que normalment estan en situacions de vulnerabilitat o inestabilitat per diversos factors” . La majoria de persones i famílies els arriben derivades dels serveis socials, però també per mutu propi perquè ja els coneixen com a referent en aquest àmbit. “Estem atenent moltes noies que ens venen a demanar suport i les orientem en la criança de les seves criatures. De fet la nostra tasca està orientada a totes les etapes vitals de la persona en el terreny preventiu” ens diu la Raquel.

Parlem de la migració i els problemes que es deriven per la falta de recursos en moltes d’aquestes famílies. Ens diu la Raquel que això genera molt estrès i és un factor evident de risc Les mares amb fills i filles i situacions d’habitatge molt complexa és un perfil que creix. L’accés de l’habitatge és sens dubte una qüestió que genera molta angoixa i moltes vegades precisa d’acompanyament professional. Hi ha situacions de precarietat que generen depressió i malestar emocional. La incertesa és un factor que pot acabar derivant amb un trastorn i en això ens hi trobem molts casos”

La pandèmia ha acabat d’empitjorar la situació. La Raquel ens explica que ara hi ha més adolescents reticents a sortir de casa i que precisen d’acompanyament. “Això ho ha agreujat el fet que no hi hagi límits amb l’ús de les pantalles. Nosaltres ajudem a les escoles a intentar gestionar aquesta situació. Les famílies estan desbordades per aquest tema i els podem donar un cop de mà”.

Ara com entitat, en el seu departament de gestió del coneixement, estan fent un estudi de primers auxilis emocionals en el programa de salut i escoles “Es fan sessions anuals amb l’alumnat, les famílies i la docència. Els resultats d’aquestes sessions ens han de servir per tenir eines per atendre problemes de malestar emocional. Per exemple, ens hauria de servir per detectar els casos de pensaments suïcides en que hi hem notat un augment”. La Raquel diu que part d’aquest malestar està en la gestió de la frustració, que cada cop és més complicada “vivim un món en que les gratificacions són immediates i aquest canvi genera inèrcies molt complexes. Estem en una societat que podem sostenir molt poc la tristesa i el malestar i immediatament necessitem trobar-nos bé”. Ens explica que en aquests moments tenen un programa de benestar emocional a 44 escoles de tot Barcelona on professionals treballen amb la metodologia restaurativa i es troben que els adults necessitem eines per aturar aquesta aixeta oberta que és el consum dels continguts a través de les pantalles. “Això és també protegir la infància” ens diu la Raquel.

 

Acabem la conversa reflexionant sobre les situacions de vulnerabilitat extrema i convençudes que la feina que fan des de la Fundació CHM Salut Mental és una peça clau per pal·liar els efectes d’una emergència social que no acaba de trobar sortides. Gràcies a persones com la Raquel i tot l’equip de professionals que l’acompanyen, avui hi ha milers de persones que, malgrat les circumstàncies, aprenen a gestionar les seves vides i tenen l’oportunitat de mirar cap el futur amb certa esperança.

Facebook
Twitter
LinkedIn