FEDAIA EN RUTA-Terrassa: LA FÀBRICA DE CAN TUSELL

Notícies

Inici » FEDAIA EN RUTA-Terrassa: LA FÀBRICA DE CAN TUSELL

FEDAIA EN RUTA-La Fàbrica De Can Tusell
27/06/2022

“La nostra tasca és lluitar per a un futur millor”

  Al nord de Terrassa, al barri de Can Tusell, trobem un Casal Cívic envoltat d’un gran parc i una zona esportiva. És la seu del Grup La Fàbrica, una entitat que presta serveis socioeducatius i de lleure educatiu a famílies de tota la ciutat. Tenen un espai envejable per a fer-hi activitats, pistes esportives i un antic edifici que s’ha convertit en un espai idoni pel jovent que atenen.

  Ara, a més de ser el punt de trobada per a infants i joves en risc de vulnerabilitat, s’ha convertit en un punt d’orientació per a les famílies del barri. Un lloc on se les ajuda a tramitar tota mena de gestions amb les administracions, des de visites mèdiques, a beques per estudis o menjador, fins a processos d’inserció laboral.

  Ens reben, entre les dones que hi ha a la recepció esperant a ser ateses, la Patrícia Fernández, integradora social i l’Alba García, educadora social. “El punt d’orientació ens ha anat molt bé per recuperar el contacte amb les famílies del barri desprès de dos anys de desconnexió per la pandèmia” ens diuen

  L’associació fa vint anys que dona servei al barri i ja és un referent per a tot el veïnat. “Les tardes aquí són un anar i venir de gent” ens diu la Patricia. De dilluns a divendres fan activitats per a més de 100 infants i joves que inclouen reforç educatiu, activitats de tota mena, com cultivar un hort o jocs de taula, i berenen. Un dels projectes que els està donant més resultats és l’esportiu “Aquest any dos dels quatre equips de futbol que tenim, un dels quals femení, han guanyat les seves lligues” ens diu amb orgull l’Alba

  També tenen l’espai “Omnia” que serveix per a l’alfabetització digital. En aquest espai hi ha un dia que el dediquen a persones amb diversitat funcional.

   A la Fàbrica es respira vocació i il·lusió en el que fan. La Patrícia somriu quan ens mostra una sala on fa pocs minuts hi havia una desena de dones. “Els matins fem sessions d’alfabetització per a dones marroquines. És un goig veure com aprenen i sobretot com creen xarxa. Aquest espai els dona l’oportunitat de compartir experiències i de formar part de la vida de l’entitat”.

   I estan molt agraïdes dels acords que tenen amb diverses fundacions per augmentar els serveis a les persones que atenen. “Aquest any hem fet revisions bucodentals a desenes d’infants i joves, i el curs que ve gràcies a FEDAIA i la Fundació Barraquer, podrem fer revisions oculars. Això està molt bé, moltes de les famílies ho necessiten” També un acord amb la Fundació IKEA, els va permetre remodelar un dels espais i fins abans de a pandèmia, oferir programes d’inserció laboral “És una llàstima que els hagin deixat de fer, encara ens venen joves a preguntar per poder-los fer” ens diu l’Alba.

   Un dels acords que més els agrada és amb la Fundació Probitas. “Cada matí venen adolescents a preparar-se a la nostra cuina l’esmorzar. És una manera que tenim d’assegurar que vagin a l’escola. I la veritat es que funciona, queden entre ells per venir a preparar-se els entrepans” ens explica la Patrícia.

   El que els té més decebudes és la manca d’interrelació que hi ha entre les persones que atenen i la resta de veïns. “Ara tenim una escola concertada al davant mateix. És molt difícil que es relacionin amb els infants que atenem. El nostre esperit és intentar trobar espais on es puguin conèixer, però és molt complicat. De fet els casals d’estiu es fan amb aquesta idea, i per això deixem una tercera part de les places per a famílies del barri que no estiguin vinculades a serveis socials”

  Actualment atenen 80 infants i una setantena de joves. La majoria són derivats de serveis socials i de pràcticament tots els barris de Terrassa. “Un 80 per cent de les famílies a les que atenen, són migrants i gairebé totes originàries d’El Marroc”

   Asseguren que tenen molt bona relació amb les escoles de les rodalies però que amb l’administració hi ha coses que els grinyolen “Ens arriben persones que ens demanen coses que nosaltres no podem fer i en altres ocasions davant de situacions molt complexes però urgents i no entenem perquè s’actua amb tan poca diligència”

  Ens explica la Patrícia i afegeix “Hi ha infants en situacions molt complicades que creiem que haurien d’entrar en els programes d’EAIA i no entenem perquè no se’ls deriva per poder-los donar servei”

  Una reivindicació que no és la primera vegada que escoltem per part de persones implicades i compromeses amb el benestar de la infància, l’adolescència i les seves famílies. La Patrícia i ‘Alba se’n han convertit en aquesta visita en la veu de tantes educadores que treballen incansablement amb aquest objectiu i que no sempre veuen recompensat tot l’esforç.

Facebook
Twitter
LinkedIn