FEDAIA EN RUTA-SABADELL: Ludo Margarida Bedós

Notícies

Inici » FEDAIA EN RUTA-SABADELL: Ludo Margarida Bedós

FEDAIA EN RUTA- LUDO MARGARIDA BEDÓS
30/5/2022

“Perdem  massa temps en burocràcia”

Són  quarts d’onze del matí i ens desplacem a la part sud de Sabadell. Allà ens esperen a la Ludo Margarida Bedós, conegut per tothom com la Ludo. Té molta història i és pionera perquè des de 1980 es va convertir en la primera ludoteca de l’Estat espanyol. Amb el temps ha anat canviant la seva funció i s’ha convertit en un referent en els serveis de prevenció per a la infància i adolescència en risc de vulnerabilitat dels barris de Les Termes, La Creu de Barberà, Espronceda, Campoamor i Sol i Padrís.

Ens rep en Joan Gasull, que és el director, i ens ensenya unes instal·lacions d’un espai pensat en el lleure com una forma d’aprenentatge, on el joc i la joguina juguen un paper fonamental “Aquest és un barri amb molta diversitat cultural, marcat per l’evolució que hi hagut els últims anys” Quan hem arribat ens hem fixat que la plaça on està situada l’entitat té tots els establiments tancats i una certa atmosfera d’abandonament, i en Joan ens explica que “aquesta en realitat era una zona prou concorreguda a Sabadell amb tots els comerços oberts cap els anys 90

En Joan també ens explica que a l’entorn de la zona on presten els seus serveis hi ha una alta concentració de centres educatius, fins a 14 entre escoles concertades i públiques. El fet que hi hagi 6 escoles concertades, properes a l’entitat, és un fet inusual en una zona perifèrica de la ciutat. En aquest sector, es dona segurament per la proximitat de Barberà del Vallès i Badia del Vallès, dos ciutats que no tenen cap escola concertada i la proximitat de l’eix comercial de la carretera de Barcelona, on el perfil de la població és notablement diferent, amb més poder adquisitiu.

De fet la Ludo té conveni amb 21 escoles per oferir els seus serveis socioeducatius i esportius. “La majoria de la infància que atenem ens ve derivada de serveis socials” ens explica en Joan. També ens diu ”la pandèmia ens ha dificultat  i complicat molt les coses, hem fet tot el possible per atendre el màxim d’infants, adolescents i joves. Avui atenem unes 200 persones i abans de la Covid més de 250”. Per fer-ho a la Ludo compten amb 15 professionals entre psicòlogues, educadores socials, treballadores socials …“ i mirem de fer un tracte personalitzat”.

Però pel Joan, el que complica més les coses en el dia a dia de l’entitat és l’excés de burocràcia per fer qualsevol acció. “Perdem massa temps en fer papers i amb la relació amb l’administració, fet que ens minva capacitat per l’atenció a la infància, l’adolescència i les seves famílies, que és la nostra prioritat”.

A la Ludo, a més, fan un servei de menjador per a adolescents i joves. Joan Gasull explica que els instituts públics no tenen menjador “i això impossibilitat que les seves famílies rebin beques menjador. És una mancança que hem cobert gràcies a la Fundació Probitas i a la cessió de l’espai per part de l’associació de Veïns Les Termes. En aquest servei donem resposta a les necessitats dels adolescents i joves que més ho necessiten.”

El director de la Ludo està orgullós de la feina que fan a l’entitat, i sobretot de les històries d’èxit que han tingut amb algunes de les persones que atenen. “Ara a través de CaixaProinfància estem mostrant a la societat les històries de joves que han pogut progressar gràcies a l’acompanyament que els hi donem. Fins i tot han sortit per la tele” diu en Joan amb orgull.

Un orgull que és compartit també per nosaltres, conscients que quan la feina es fa amb vocació i il·lusió té moltes probabilitats d’èxit, i aquest èxit no és només de la Ludo, és un exemple que hauria de servir per prendre nota, perquè el seu és un èxit de tots i totes.

Facebook
Twitter
LinkedIn