FEDAIA en Ruta – Somriu Penedès

Notícies

Inici » FEDAIA en Ruta – Somriu Penedès

Fedaia en Ruta -Somriu Penedès
11/06/2024

És migdia i fa un sol de primavera que fa que la roba que ens hem posat al matí comenci a sobrar. Ens dirigim a la seu de Somriu Penedès, a Vilafranca del Penedès. Ens reben la Ruth i la Lia Marrugat, les dues sòcies que formen la cooperativa, la primera com a presidenta i la segona com a secretària. Són dues germanes que es complementen perfectament,  una psicòloga especialitzada en acompanyament a la infància i les famílies, l’altra més dirigida a donar una forma a la marca i generar el relat que explica el servei que fan.

Per això la Lia ens comença explicant que “el nostre objectiu és acompanyar el benestar de les persones i crear espais en què la infància, joves i famílies puguin trobar aquest benestar” i la Ruth afegeix “i això es refereix a benestar tant físic com emocional ja sigui des de la psicomotricitat, la fisioteràpia i des del punt de vista sensorial. De fet, l’important del nostre mètode és que entenem el benestar de les persones des d’un punt de vista integral, per això adaptem el servei a les seves necessitats i hi treballem conjuntament diverses professionals. Tenim tres branques principals: una terapèutica sobretot adreçada a infància, la d’acompanyament familiar, que són tallers i activitats que fem fora del centre i obertes a tothom i que tenen com a objectiu que les famílies vinguin amb els seus infants i tinguin una estona de lleure compartit, i finalment la part de formació que té a veure a informar a professionals que treballen amb infants i donar-los eines per treballar en el benestar o detectar problemes que l’impedeixen.”

Somriu és una cooperativa que ofereix els seus serveis a tothom que ho vulgui, i en aquest sentit té un gran sentit comunitari. Treballen en el territori i es complementen amb els serveis de salut i amb diverses entitats socials que necessiten l’acompanyament que ofereixen. “La idea és fer activitats fora d’aquest espai i descentralitzar-ho, anar allà on són les famílies. Ho fem per exemple en espais de criança en locals cedits pels ajuntaments” La Lia i la Ruth ens ensenyen les instal·lacions, tot espais polivalents per adaptar-los en funció del que es faci en cada moment i de les idees de les professionals. Quedem meravellats amb la sala sensorial. Un espai únic a la comarca i que sens dubte ajuda al benestar de les persones. D’entrada és una estança normal, amb un llit. Però quan s’apaga el llum i apareix el projector es transforma màgicament en un espai de relaxació que s’entén per si sol que generi pau. Les parets plenes de subtils estímuls visuals i uns tubs que llencen una plàcida llum freda i un llit d’aigua que ens deixa flotant mentre s’allunyen les preocupacions. Forma part de les teràpies i sens dubte és un èxit a jutjar per la sensació que ens ha causat.

Cada any atenen unes 700 persones i hi destinen una quinzena de professionals, logopedes, psicòlogues, especialistes en motricitat, etc. “Entenem les persones com un tot, i això inclou totes les facetes. Per això el nostre equip treballa sota la premissa que el benestar dels infants és indestriable del seu entorn, la seva família. Per això fem activitats lúdiques que inclouen a tots els membres de la família” ens diu la Ruth i la Lia remata “per això la importància del treball interdisciplinari, i això vol dir que atenem les persones amb les professionals que necessita alhora. Si fem un servei de criança estem una psicòloga i una psicomotricista especialitzada en la matèria per fer un abordatge integral” La Ruth ens explica que fan formació per a professionals i diu “en casos d’abusos falta molta feina, s’ha de millorar molt i cal que les professionals sàpiguen detectar els senyals que deixa la infància a través dels gestos, els dibuixos, etc.”

Ara per ara la majoria dels serveis són privats, però estan ampliant la seva activitat oferint els serveis a institucions i fundacions per tal de poder arribar a més famílies. De fet, tenen un esperit comunitari per sensibilitzar la ciutadania, crear xarxa al territori i participen de tots els esdeveniments que poden a la ciutat. Són una fundació molt jove. Va iniciar la seva singladura ara fa tres anys, després de la pandèmia i des de l’aleshores ha anat adaptant els seus serveis a les necessitats. Tot neix de la vocació de la Ruth i més tard de la incorporació de la Lia per donar-li forma al projecte. Es complementen perfectament i asseguren uns serveis amb una qualitat que segur que noten les persones que han estat a les seves mans. Per què la Ruth i la Lia ens han deixat clar que són unes persones, no només mogudes per la vocació d’ajudar als altres, sinó per una gran meticulositat i rigor. Totes dues són detallistes, cuiden cada cosa que fan com podem comprovar amb el llibre que van fer per Sant Jordi, adaptat perquè nens, nenes i les seves famílies comparteixin moment o els fantàstics punts de llibres que ens regalen.