Elisenda Xifre a Xarxanet: “Cal tenir cura del benestar emocional a l’adolescència per evitar situacions d’aïllament”

Notícies

Inici » Elisenda Xifre a Xarxanet: “Cal tenir cura del benestar emocional a l’adolescència per evitar situacions d’aïllament”

Elisenda Xifre: "Cal tenir cura del benestar emocional a l'adolescència per evitar situacions d'aïllament"
10/11/2021
Encapçalament de les diapositives
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
Clic aquí

Entrevista del portal Xarxanet a la presidenta de FEDAIA, Elisenda Xifre

09 desembre 2021- Hem entrevistat la Presidenta de la Federació d’Entitats d’Atenció i d’Educació a la Infància i a l’Adolescència (Fedaia), que ens ha parlat sobre els efectes socials de la pandèmia en infants i joves.

L’Elisenda també ha fet balanç del 25è Fòrum que organitza l’entitat i que s’ha celebrat a finals de novembre en línia amb el lema ‘L’atenció a la infància en l’era postpandèmia: balanç, tendències i propostes de futur‘.

Quins han estat els efectes socials que l’aparició de la Covid-19 ha tingut en la infància?

Ha posat més de manifest mancances i desigualtats que ja existien, ha incrementat les situacions de risc i de pobresa extrema de famílies per l’augment de precarietat laboral o situacions de pèrdua de treball de les persones adultes de referència. Ha agreujat vulneracions dels seus drets en necessitats bàsiques com l’alimentació, habitatge digne, escolaritat de qualitat i els espais de lleure o oci, entre d’altres.

Ha fet aflorar amb més força situacions de salut mental o de malestar emocional que existien i n’ha generat de noves com situacions d’aïllament, pors i angoixes, noves addiccionsabusos a través de xarxes, etc. Ha agreujat situacions de violència i s’han incrementat les necessitats de suport en les funcions parentals o l’organització familiar.

A finals de novembre heu celebrat el 25è Fòrum Fedaia, centrat en l’atenció a la infància en l’era postpandèmia. Quin balanç fas d’aquesta edició?

Estem recollint les valoracions de les participants al Fòrum, però valorem positivament tres coses: que hem organitzat, per segon any, un Fòrum en entorn digital incorporant altres innovacions en el format, incorporant-hi millores en l’àmbit de digitalització.

Els plantejaments i continguts dels temes exposats perquè han aportat visions diferents del nostre dia a dia de l’acompanyament educatiu o socioeducatiu però amb mirades molt complementàries. I, finalment, el procés d’elaboració perquè és un procés participatiu en diferents moments i actors de l’organització.

Quin objectiu voleu aconseguir amb la pròxima edició?

Haurem de veure com treballem per al Fòrum de l’any vinent com ara poder arribar a més participants i de perfil més variat, poder incorporar l’aspecte relacional si es continua fent en línia, entre d’altres.

Quines tendències s’han observat després d’aquest any i mig de pandèmia i crisi sanitària?

La necessitat d’incrementar la participació d’infants i joves en tot allò que fa referència al seu projecte vital, així com en tot allò que succeeix en el nostre món i sobre el que, com és lògic, en tenen una mirada interessant i molt pròpia. També poder tenir comunitats enxarxades, cohesionades, amb fort sentit de comunitat i col·lectivitat.

Una altra és la necessitat de potenciar actuacions empoderadores de les persones, després que la crisi ens hagi portat a haver de cobrir necessitats bàsiques des d’una perspectiva molt assistencialista. I finalment, la cura de la salut mental, el benestar emocional i el paper que, especialment a l’adolescència, tenen la xarxa relacional d’amistats per tal d’evitar situacions d’aïllament.

Podeu llegir la resta de l’entrevista al portal Xarxanet

Facebook
Twitter
LinkedIn